Hlavní obsah

V americké Virginii začal první proces s bývalým Trumpovým poradcem

Foto: Twitter.com/MikevWUSA

Odpůrci Donalda Trumpa před budovou soudu.

Reklama

Výběrem 12 porotců a čtyř náhradníků začal dnes v Alexandrii v americkém státu Virginie proces s bývalým šéfem volebního štábu Donalda Trumpa Paulem Manafortem. Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Sám Trump celé vyšetřování kritizuje jako „hon na čarodějnice“.

Článek

Devětašedesátiletý Paul Manafort podle agentury AP na úvod procesu klidně usedl na lavici obhajoby. Byla sice na něj uvalena vazba, ale u soudu měl na sobě oblek, nikoliv vězeňské oblečení. Před soudem se podle agentury Reuters objevila hrstka demonstrantů s loutkou Donalda Trumpa v životní velikosti a s transparenty s nápisy na Manafortovu adresu „Trump na tebe nemá čas“ a „Teď je to Muellerův čas“ či „Líbí se mi tvůj nový oblek“ (s fotografií ve vězeňské kombinéze).

Manafort je v tomto procesu obviněn ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého lidovým povstáním v únoru 2014, jakož i daňových a bankovních podvodů.

Soud během několika hodin vybral z desítek kandidátů, kteří čelili otázkám soudce a právníků prověřujícím jejich spravedlivost a nestrannost, šest mužů a šest žen. Výběr byl nezvykle rychlý, neboť v některých případech před americkými soudy trval výběr poroty i několik týdnů.

Po výběru poroty vyslechne soud úvodní řeči prokuratury a obhajoby. Žalobci se chystají během procesu předvést 35 svědků a předložit na pět stovek důkazů, které podle nich svědčí o Manafortově vině.

Prokurátoři se snaží opatřit si podrobnosti o Manafortově práci pro proruskou politickou stranu na Ukrajině, což má zvýšit pravděpodobnost, že se objeví nové informace o jeho napojení na Rusko. Manafort naopak podal návrh, aby podrobnosti o této práci byly vyloučeny z procesu a rozhodnout o případném zahrnutí důkazů spojených s Ukrajinou musí federální soudce Thomas Selby Ellis.

Lobbista, který trvá na své nevině, je prvním z někdejších Trumpových poradců, jenž stane před soudem. Podle amerických médií může proces, přestože bezprostředně nesouvisí s vyšetřováním údajné ruské předvolební spolupráce s Trumpovým týmem, přinést prezidentovi nežádoucí pozornost.

Soud ve Virginii představuje první test Muellerovy schopnosti usvědčit bývalého Trumpova spolupracovníka. Tři další, včetně Manafortova dlouholetého obchodního partnera Ricka Gatese, se rozhodli přiznat a spolupracovat s Muellerem.

Manafort je obžalován v 18 bodech údajných daňových a bankovních podvodů. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Podle některých expertů však není vyloučeno, že mu Trump případný trest zmírní či promine.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Soud v této věci začne v září.

Reklama

Související témata:

Doporučované