Hlavní obsah

V Barceloně protestovalo přes půl milionu lidí. Klidné protesty večer vystřídal oheň, kameny a obušky

Foto: ČTK

Barcelonou otřásly tvrdé střety demonstrantů s policií.

Reklama

aktualizováno •

V centru Barcelony, kde dnes vyvrcholily několikadenní protesty kvůli vysokým trestům pro katalánské politiky, demonstranti zaútočili na policisty. Do katalánské metropole dorazilo odpoledne několik pochodů z jiných měst a v ulicích bylo podle policie k večeru na 525.000 lidí. Ministerstvo vnitra na místo poslalo posily.

Článek

Katalánci zahájili protesty v pondělí, kdy španělský nejvyšší soud oznámil vysoké tresty pro katalánské separatistické politiky. Kromě protestních pochodů byla také vyhlášena stávka, do níž se dnes zapojily velké skupiny zaměstnanců. Od pondělka bylo při protestech zraněno 200 lidí a stovku lidí policisté zatkli.

Dnes ve dne se akce konaly v klidu, i když za přítomnosti velkého počtu policistů. K večeru bylo z barcelonského centra ale ohlášeno násilí. Skupina maskovaných lidí tam začala házet kamení a plechovky na policejní zásahové jednotky. Doprostřed hlavní třídy pak přitáhla popelnice a zapálila je.

Ministr vnitra pohrozil rychlým zásahem proti těm, kdo budou vyvolávat nepokoje. Tento týden se odehrály v Katalánsku násilné incidenty. Jsou za nimi skupiny, které jsou malé, ale velmi dobře organizované. Neprojde jim to bez trestu," řekl ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska. Jeho úřad poslal gardisty na barcelonské předměstí a ministr řekl, že do města vysílá posily jednak k udržení pořádku, jednak aby vystřídaly ty, kdo tam zasahovali dosud.

Na všech záběrech z Barcelony je vidět mohutný dav, v němž lidé mávali katalánskými vlajkami a volali Nezávislost, svobodu pro politické vězně! Na jedné ulici se policejní auta rozjela velkou rychlostí ve snaze lidi rozehnat. Podle listu La Vanguardia napětí neopadá.

Na jiných místech dnes lidé zablokovali 20 hlavních silničních tepen, na francouzské hranici policie silnici zavřela. Barcelonské letiště zrušilo přes pět desítek letů.

Reklama

Doporučované