Hlavní obsah

V bitvě o 2,5 miliardy stát poráží Václava Fischera, který Čechy naučil létat k moři

Večerní zprávy, úterý 19. 9. 2017

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 odmítl, že by stát nesl odpovědnost za to, že letadla patříci Fischerově firmě byla neoprávněně zařazena do konkurzní podstaty.

Článek

Boeing 737 je nejběžnější dopravní letadlo na světě. Pokud jste letěli třeba na dovolenou, pravděpodobně to bylo tímto strojem. A kvůli dvěma těmto letounům se už několik let soudí podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer s českým státem.

Je to spor, ve kterém jde o dvě a půl miliardy korun. Prvoinstanční soud rozhodl ve prospěch státu a zamítl žalobu podnikatele Václava Fischera.

„Soud této žalobě nedal za pravdu a vyhověl našemu návrhu zamítnutí žaloby. Pro český stát to je určitě vítězství,“ říká Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Firma v konkurzu

Příběh se začal odvíjet v roce 2005, kdy na majetek Václava Fischera i jeho firem byl vyhlášen konkurz. Letadla pak léta stála na ruzyňské ranveji a chátrala. Soud později označil konkurz za neoprávněný, protože dříve jej na Fischera a jeho firmy vyhlásili v Německu.

Když pak došlo na prodej letounů, byly kvůli špatnému stavu prodány za pouhé dva miliony dolarů. A právě za to požaduje Fischer odškodnění. Stát, respektive konkurzní soud měl podle něj letadla vyloučit z konkurzní podstaty a také zajistit jejich řádnou údržbu, aby neztrácela na ceně.

Podle posudku, kterým Fischer a jeho právníci argumentují, měla mít letadla v původní pořizovací hodnotě 75 milionů dolarů při správném zacházení minimálně cenu okolo 23 milionů dolarů. Celkem ovšem po státu žádá náhradu škody 112 milionů dolarů.

Stát za to nemůže, řekl soud

Soud ovšem rozhodl, že za případnou škodu neodpovídá stát, ale sám správce konkurzní podstaty.

„Toto rozhodnutí je zatím prvoinstační, může být podáno odvolání,“ dodává Ležatka.

Redakce Seznam Zpráv se pokusila získat vyjádření Václava Fischera. Ale neúspěšně. Od loňského roku však zahájil přes svoji německou firmu ve stejném sporu se státem mezinárodní arbitráž. V ní požaduje dokonce přes tři miliardy korun.

Reklama

Doporučované