Hlavní obsah

V Brazílii byl zavražděn další domorodec. Násilí proti strážcům pralesa roste

Foto: Reuters

Domorodý ochránce Paul Paulino byl zastřelen ranou do hlavy během svého lovu v rezervaci Arariboia.

Reklama

Podle informací agentur byl Paul Paulino Guajajara členem skupiny, která si říká Strážci lesa. Zabili ho nelegální těžaři.

Článek

V Brazílii byl zavražděn další z domorodců, kteří se snaží bojovat proti nelegální těžbě dřeva v brazilském pralese.

Podle informací agentur byl Paul Paulino Guajajara členem skupiny, která si říká Strážci lesa. Byl zastřelen ranou do hlavy, když se vydal na lov do rezervace Arariboia na severovýchodě Brazílie. Agentury uvádějí, že útok na domorodce byl plánován a že na ním stojí dvojice nelegálních těžařů dřeva. Jeden z nich pak při následné přestřelce s policií také přišel o život.

Podle neziskové organizace Survival International, která prosazuje práva odloučených komunit, to není první případ násilí proti domorodcům. V minulosti podle ní byli zavražděni nejméně tři další ochránci i s rodinami.

Násilí roste

Podle zpravodajského severu BBC vražda vzbuzuje obavy z dalšího násilí proti obráncům brazilských lesů.

„Stupňování násilí v domorodých teritoriích je přímým důsledkem nenávistných projevů a kroků namířených proti našim lidem,“ uvedla organizace APIB, která zastupuje mnoho z 900 tisíc brazilských domorodých obyvatel.

Odpůrci brazilského prezidenta Jaira Bolsonara dávají rostoucí agresi za vinu právě jemu. Bolsonaro dlouhodobě podporuje rozvoj ekonomických aktivit v domorodých oblastech.

Prezident Bolsonaro si už v minulosti vysloužil silnou kritiku za to, že nedokázal dostatečně ochránit území Strážců lesa na východě Amazonie.

Je znám tím, že podporuje farmáře a těžaře působící v postiženém regionu. Naopak často kritizuje environmentální aktivisty – jedním z důkazů jeho lhostejnosti může být například snížení rozpočtu brazilského úřadu pro ochranu životního prostředí.

„Bolsonaro má na svých rukou krev domorodců,“ uvedla v souvislosti s tím ve vyjádření ABIP.

Skupina Strážců lesa je jednou z největších v celé Brazílii, má přibližně 20 tisíc členů a vznikla v roce 2012, kdy se rozhodla chránit teritorium Arariboia.

Se zavražděným členem Paulem Paulinem letos hovořil zpravodaj agentury Reuters. „Někdy mám strach, ale musíme pozvednout hlavy a jednat. Jsme tu a bojujeme,“ řekl domorodec agentuře. „Všude se ničí tolik přírody, dobré stromy se dřevem tvrdým jako ocel se kácí a odváží pryč. Musíme náš způsob života zachovat pro budoucnost našich dětí,“ dodal.

Reklama

Doporučované