Hlavní obsah

V Británii možná dojdou vitamíny. Chybějí sběrači ovoce a zeleniny

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie může čelit nedostatku ovoce a zeleniny.

Reklama

Spojené království má další problém. Země prý potřebuje 90 000 pracovníků z východní Evropy, aby posbírali úrodu ovoce a zeleniny. Jinak shnije na polích. Východoevropané přitom Británii už od referenda o brexitu pomalu opouštějí.

Článek

Před možným výpadkem cenného zdroje vitamínů varovaly britskou vládu tamní charitativní organizace. K dopravě Východoevropanů, kteří tvoří až 98 procent sběračů pracujících v Británii, bude třeba zajistit charterové lety. Některé z větších farem už je proto organizují. Chybí jim ale jasná direktiva od britských politiků. Obávají se, že když let připraví, nebude mu nakonec umožněno vzlétnout. Nemluvě o restrikcích v době koronakrize.

Jeden z předních dodavatelů, nevládní organizace Concordia, plánovala do země dovézt asi 10 000 pracovníků. Zhruba polovina z nich pochází z EU a zbytek z Ruska, Moldavska, Ukrajiny, Běloruska, Gruzie a Barbadosu. Všechny mimoevropské země jsou však neprodyšně uzavřené. Jen Ukrajina prodloužila opatření až do 23. dubna.

„Náš nábor mimo EU je pozastaven. Zbývá Litva, která má uzavřené hranice, Rumunsko, které je bez letadel, a Bulharsko, to je naše poslední naděje,“ vysvětlila tisková mluvčí společnosti Stephanie Maurelová pro The Guardian. Bulharští zemědělci jsou považováni za klíčové zaměstnance. Většina aerolinek, která v Bulharsku operuje, ale přerušila naplánované lety.

Některé z farem přitom čelily problémům už před koronakrizí. Úprava pracovního trhu spolu s brexitem přestala lákat sezonní sběrače plodů.

Jedním z důvodů neslavného referenda o brexitu byla i britská nevraživost vůči Východoevropanům, kteří do země přijížděli za prací. Dostupná čísla ukazují, že zemi začali pomalu opouštět poté, co si Britové odhlasovali vystoupení z EU. Scénář s chybějícími plodinami pak hrozil i v případě tzv. tvrdého brexitu, takže by pro zemi neměl představovat překvapivou hrozbu.

Ohrožena je teď především sklizeň chřestu a fazolí, v dubnu začíná jejich sezona. V obchodech by mohly chybět i okurky, saláty a rajčata. Nakupující mohou postrádat také jahody a maliny, které se sklízí v květnu. Farmy se proto snaží na práci nalákat britské občany. Doufají, že získají především zaměstnance, kteří kvůli krizi přišli o práci.

Reklama

Doporučované