Hlavní obsah

V Británii si Ital 22 let přispívá na důchod. Žádat o status usedlíka je nedůstojné

Italů žije v Británii asi 200 000. Brexit jim zkomplikuje život.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Jednu z nejpočetnějších komunit unijních občanů ve Spojeném království tvoří Italové. Hodně se jich do Británie přistěhovalo v posledních letech kvůli vysoké nezaměstnanosti mladých na Apeninském poloostrově. Celkem jich ve Spojeném království žije více než 200 000.

Článek

Modesto Quarato je softwarový inženýr, ale v průběhu skoro 25 let života v Británii se z něj i vinou ztráty zaměstnání stal tak trochu všeuměl. Instruktor fitness, plavčík, hlasový kouč.

„Jednoho dne jsem se probudil a uvědomil si, že jedno hlasování, jeden brexit, znamenají, že už tady nemůžu dál vést život coby Evropan. To mě zničilo,“ řekl Quarato.

Quarato se odjakživa hodně zajímal o politiku. Než před časem kvůli nesouhlasu s některými kroky Jeremyho Corbyna odevzdal stranickou knížku, byl dokonce členem Labour Party. Vždycky vycházel z toho, že je Británie evropská země a že je tam on sám doma, protože je Evropan. „Škody už se stačily napáchat, co se týče reputace Británie. Je to jako když mluvíte o Trumpovi a o Americe,“ myslí si Quarato, „Nebylo zapotřebí vyhlašovat referendum, které tak rozdělilo společnost, když už máte na světě tolik problémů.“

Quarato si 16 let přispíval na důchod ve své vlasti a dalších 22 let v Británii. V unijních státech si tyto roky můžete sečíst, jak to ale bude po brexitu, zatím není jisté. „Ohledně důchodů neexistuje dohoda. Zavolal jsem penzijnímu úřadu tady ve Spojeném království a tam mi řekli, že nevědí, jak se zachovat kvůli brexitu. Tak jsem zavolal obdobné instituci v Itálii a tam mi řekli to samé.“

Když je Modestovi opravdu mizerně, přečte si staré noviny s dopisem Theresy Mayové unijním občanům, že i po brexitu budou smět zůstat. I tak ale vážně koketuje s myšlenkou, že se odstěhuje do jiné členské země EU.

To mladý herec Andrea Golinucci vidí svou budoucnost ve Spojeném království. Brexit zatím tolik neřeší i vzhledem ke kosmopolitnímu prostředí, ve kterém se pohybuje. Odchod Británie z EU by se ho ale dotkl.

„Hodně toho, co dělám, se odvíjí od mé zaměstnatelnosti. Čistě byrokraticky, když se mi budou hůře uzavírat smlouvy, bude se mi hůře pracovat, pak to bude problém,“ říká Golinucci.

Golinucci je velmi rád, že žije v tolerantním Londýně. Ví, že o pár desítek kilometrů dál to už mají cizinci těžší a že po unijním referendu přibylo různých incidentů. „Předsudky jsou součástí lidské přirozenosti. Někteří lidé jich mají víc než druzí. Já se třeba snažím zdokonalit svůj britský přízvuk. Mám k tomu důvod. Pořád se najdou lidé, kteří vás budou hodnotit podle toho, jak zníte nebo jak vypadáte,” dodává Golinucci.

Reklama

Doporučované