Hlavní obsah

Útok v britském Readingu s třemi mrtvými byl teroristickým činem

Foto: Profimedia.cz

Policie v anglickém Readingu.

Reklama

aktualizováno •

Sobotní útok nožem v britském Readingu, který si vyžádal tři mrtvé a tři zraněné, byl podle policie teroristicky motivovaným činem. V neděli v poledne o tom informovala BBC.

Článek

Britská policie v neděli ráno potvrdila, že při sobotním útoku nožem v jihoanglickém městě Reading zahynuli tři lidé. Další tři osoby byly podle ní při incidentu zraněny. Na místě byl zadržen 25letý muž pro podezření z vraždy. Policie nejprve uvedla, že případ v nevyšetřuje s podezřením na terorismus a že motiv činu je nejasný. V neděli v poledne pak britská protiteroristická policejní jednotka potvrdila, že šlo o teroristicky motivovaný čin.

Policie pachatele oficiálně neidentifikovala, agentura Press Association nicméně napsala, že se se jedná o Libyjce Chajriho Saadalláha (v anglickém přepisu Khairi Saadallah). Stanice Sky News uvedla, že muž požádal v Británii o azyl. Podle agentury AP byl v minulosti trestán - loni strávil dva měsíce ve vězení za napadení pracovníka záchranné služby.

„Nic nenaznačuje, že do útoku byl zapojen ještě někdo další…, ale zdaleka není jasné, co bylo motivací tohoto hrůzného činu,“ řekl dnes policejní komisař Neil Basu. Podle něj nic nenapovídá, že by existovalo nebezpečí dalšího útoku nebo že by pobyt na veřejných místech byl rizikový.

Incident se podle svědků odehrál kolem 18:00 místního času (20:00 SELČ) v parku Forbury Gardens v anglickém městě Reading, které se nachází asi 65 kilometrů od Londýna. V Readingu bylo v sobotu večer slunečno a park byl plný lidí, kteří si sem přišli popovídat s přáteli. Kvůli koronavirovým opatřením jsou v Británii zavřené hospody a podobná zařízení, takže se hodně lidí schází venku, napsala agentura Reuters.

Svědkové, kterých už vyšetřovatelé vyslechli přes čtyři desítky, uvedli, že mladý muž útočil náhodně na lidi kolem sebe. Jeden z obyvatel Readingu Lawrence Wort zpravodajskému serveru BBC News řekl, že útočník se zničehonic rozběhl ke skupině asi osmi až deseti lidí a začal je bodat nožem do krku a dalších částí těla. Potom se rozběhl i za Wortem, ale tomu se podařilo uprchnout.

K útoku došlo na místě, kde se dříve v sobotu uskutečnila poklidná demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) proti rasismu a policejnímu násilí. Policie nicméně sdělila, že vraždění s demonstrací nesouviselo.

„Objevily se zprávy, že tento incident je spojený s protestem hnutí Black Lives Matter, který se konal v Readingu v sobotu odpoledne. Mohu potvrdit, že incident s demonstrací není spojen. Došlo k němu asi tři hodiny poté, co demonstrace skončila,“ sdělil Hunter.

Premiér Boris Johnson řekl, že myslí na všechny, kteří byli „děsivým incidentem“ v Readingu postiženi. Poděkoval také záchranným složkám na místě.

K útoku se skrze sociální sítě už vyjádřila i ministryně vnitra Spojeného království Priti Patelová. Podělila se o své znepokojení s incidentem a uvedla, že její myšlenky jsou nejen se zraněnými, ale i se zasahujícími zdravotníky a policisty, kteří se na místě vyskytují.

Británie zažila v posledních letech řadu teroristických útoků, jejichž pachateli byli radikální islamisté a příslušníci krajní pravice. V roce 2017 zabil sebevražedný útočník při výbuchu trhaviny na koncertě Ariany Grandeové v Manchesteru 22 lidí, při několika útocích pachatelé použili rovněž nože nebo najížděli do obětí auty. Naposledy letos v únoru policie v Londýně zastřelila muže, který nožem zaútočil na několik lidí a nejméně tři zranil, z toho jednoho těžce. Loni v listopadu útočník ubodal na mostě London Bridge dva lidi, později se ukázalo, že šlo o člověka, který byl v minulosti odsouzen za terorismus.

Reklama

Doporučované