Hlavní obsah

V britských věznicích umírá nepřiměřený počet černochů, varuje OSN

OSN analyzovala počet úmrtí v britských věznicích. Video: AP, Reuters

 

Reklama

OSN vydala varování ohledně počtu úmrtí menšin v policejních vazbách a věznicích Velké Británie. U černochů a dalších menšin je podle analýzy dvakrát větší pravděpodobnost, že zemřou po násilném zásahu policisty.

Článek

Organizace spojených národů vyjádřila vážné znepokojení nad úmrtím „nepřiměřeného počtu” černochů a menšinových etnik v policejních vazbách a věznicích ve Velké Británii. Odborníci na lidská práva uvádí, že úmrtí posilují strukturální rasismus a kriminalizaci lidí afrického původu a dalších menšin ve Velké Británii.

Rovněž obvinili úřady, že nedostatečně vyšetřují policisty, kteří mohou mít na úmrtích ve věznicích podíl, a že odmítají poskytnout náležité finanční kompenzace pozůstalým.

Výsledky analýzy podle OSN přinesly informaci, že v případě černochů či příslušníků etnických menšin je dvakrát větší pravděpodobnost, že zemřou po násilném zásahu policisty. Případně že se jim nedostane odpovídající péče.

Policie také údajně používá elektrické paralyzéry na černochy třikrát častěji než na bělochy. Skupina zkoumala úmrtí zahrnující použití síly včetně střelby, obušků a fyzického zadržení, které následně vedlo k udušení.

Reklama

Doporučované