Hlavní obsah

Nemocnice, kde je nejvíc covid pacientů. Chystá se i na „válečnou“ medicínu

Foto: Tomáš Svoboda, Kamila Krupová

Největší nápor v nemocnicích má přijít na konci října. Ilustrační snímek

Reklama

Ve Fakultní nemocnici Brno leží už 106 pacientů s covidem, nejvíc v republice. Připravují se tam i na trojnásobek hospitalizovaných s koronavirem. „To už by znamenalo krizové řízení,“ říká náměstek Ondřej Ludka.

Článek

Na začátku října leželo ve Fakultní nemocnici Brno přes padesát pacientů s covidem. Stačilo čtrnáct dní a v největší moravské nemocnici leží dvojnásobek – 106 lidí s koronavirem. Je to nejvyšší číslo v republice. „Na jednotkách intenzivní péče je dvacet covid pozitivních pacientů, dalších 86 máme na standardních lůžkách,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Vedení nemocnice však tuší, že největší nápor teprve přijde. Chystá zdvojnásobení kapacity na 200 covidových lůžek, nicméně do konce října může být potřeba ještě víc.

„Slyšel jsem dneska na krizovém štábu jasná čísla od šéfa Ústavu zdravotnických statistik Ladislava Duška. V kraji bylo k minulému týdnu asi 400 covidových lůžek, podle národního koordinačního týmu jich bude na konci trojnásobek, až dvanáct stovek,“ zdůraznil zdravotnický náměstek Ondřej Ludka.

Podle něj zdvojnásobení počtu lůžek nemocnice ustojí bez výrazného omezení péče o další pacienty. „Ale tři stovky lůžek už bude znamenat krizové řízení. Snad dostaneme alespoň dva týdny času na přípravu. Vynasnažíme se zachovat jinou akutní péči, aby nám zbytečně neumírali pacienti covid negativní. To nesmíme zanedbat. Doufám, že nápor ustojíme. Musí se do toho zapojit všechny nemocnice v kraji,“ dodal Ludka.

Krizový scénář: nemocnice na výstavišti

Při ještě krizovějších scénářích Brno počítá i s variantou „polní“ nemocnice v areálu výstaviště. „Byli jsme ujištěni primátorkou, že je tato možnost dál ve hře. Ale to už by byla medicína téměř válečná,“ dodal Ludka. V takovém případě bude třeba zajistit další personál.

Jeho nedostatek představuje velký problém už v těchto dnech. „V domácím léčení máme 178 zaměstnanců, dalších 192 je v pracovní karanténě, ale platí pro ně speciální režim,“ dodala mluvčí. Tito pracovníci mohou dělat jen omezené množství úkonů.

Kvůli očekávanému náporu ve špitále postupně slučují jiná oddělení, aby mohli uvolnit personál pro péči o covidové pacienty. „Už jen zdvojnásobení lůžek je pro nás obrovský zásah do struktury nemocnice. I přes utlumení režimu nám chybí lidé kvůli karanténám i novým vládním opatřením,“ sdělil Ludka.

Ve středu nenastoupilo 100 zaměstnanců

Velké starosti vedení totiž přibyly se středečním uzavřením základních škol. Jihomoravský kraj sice v úterý odpoledne vyčlenil v regionu přes čtyřicítku škol, rozdělení dětí se však odehrává „za pochodu“. „Je to další ochromení. Do práce v nemocnici dnes nenastoupilo 100 zaměstnanců, většinou zdravotních sester, které kvůli vládnímu nařízení zůstávají doma a starají se o své děti z prvního stupně základních škol,“ vysvětlila Plachá.

O umístění dětí do škol projevilo zájem asi 150 lékařů, sester či sanitářů. Teprve dnes bude jasné, do kterých škol děti zamíří. „Je to samozřejmě časově velmi náročné. Ještě dnes dopoledne jsme kompletovali seznam,“ uvedla Plachá.

Další zdravotníci ale o takovou službu zájem nemají. „Moc děkujeme vyčleněným školám za hlídání dětí. Ale výuka tam bude online. Nedokážu si představit, jak děti z různých škol budou sedět ve třídách a v různém čase se online připojovat do svých tříd. Sto zaměstnanců řeklo, že do takových škol děti nedají. Nechci kritizovat vládu nebo kraj. Je to pro všechny složité, ale to je realita,“ vysvětlil Ludka.

Bohunická nemocnice chce nedostatek lidí řešit výpomocí mediků, tedy studentů lékařských fakult. Využije až 170 z nich. „Uvítáme studenty čtvrtých a pátých ročníků, kteří ale mohou dělat jen určitou práci. Když se na to podívám z pohledu akademika, tak tito studenti už si zažili modifikovanou výuku v minulé vlně a v současné době jim část roku také bude chybět. Byl bych velmi nerad, aby se to dotklo jejich kvality, protože tyto studenty budeme jednou zaměstnávat v našich nemocnicích,“ sdělil Ludka.

Medici nezmůžou kompletní práci lékaře nebo zdravotní sestry. Mají se zapojit do činností, které pro ně budou zajímavé i užitečné pro další praxi. „Budou dominantně pečovat o naše pacienty na covidových lůžkách, aby byli v praxi a aby se seznamovali s nemocničním prostředím,“ doplnil Ludka.

Každý třetí pozitivní

Na odběrová místa, jejichž vzorky zpracovává nemocniční laboratoř, stále chodí vysoké procento nakažených. „V úterý jsme ve spolupráci se záchranáři odebrali 560 vzorků, 173 lidí bylo covid pozitivních,“ uvedla Plachá.

Pacientů přibývá také v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, kterou na jaře vláda – stejně jako bohunické zařízení – určila jako hlavní na Moravě pro boj s covidem. „Nyní hospitalizujeme 55 pacientů s onemocněním covid. Čtyři jsou na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci a jejich zdravotní stav je vážný. Zbylých 51 pacientů je na vyčleněných izolačních lůžkách na několika klinikách – buď s podporou kyslíku, nebo na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Nemocnice má nyní vyčleněných stovku lůžek pro pacienty s koronavirem. Musí rušit některé plánované operace. Také tam práci komplikuje nakažený personál. V současné chvíli máme 51 nakažených zdravotníků, z toho 11 lékařů, 34 nelékařů a 6 fyzioterapeutů,“ doplnila Lipovská.

Reklama

Související témata:

Doporučované