Hlavní obsah

Nemocnice řeší, kde učit děti zdravotníků. Nechtějí další ztráty sil

Foto: Getty Images

Praha už potvrdila, že výuku pro děti zdravotníků zajistí ve spolupráci s městskými částmi v 59 školských zařízeních.

Reklama

Děti zdravotníků jsou kvůli uzavření škol ode dneška doma. Řady lékařů a sester přitom prořídly už v minulých dnech, často kvůli nákaze koronavirem. Nemocnice si další ztráty nemohou dovolit.

Článek

Opěrné body zdravotního systému čeká v následujících dnech zatěžkávací zkouška, a to hned na několika frontách. Vládní opatření uzavírající 1. stupeň základních škol přitom situaci ještě zkomplikovalo. Kraje i nemocnice proto spěšně zřizují školy pro děti rodičů pracujících v kritické infrastruktuře.

Personál v nemocnicích je totiž už nyní oslaben. Na vině je mimo jiné i rychlé šíření koronaviru mezi zdravotníky. Trend je přitom nepříznivý – jejich počet se za týden zdvojnásobil.

Podle České lékařské komory je nakaženo více než 1 000 lékařů, přes 2 000 sester a téměř stejný počet ostatního zdravotnického personálu. Jen za minulý týden infikovaných pracovníků v nemocnicích přibylo dvojnásobně.

Stoupá však také počet lidí, o které se personál musí postarat. Podle aktuálních dat je jich víc než 2 146, přes 426 pacientů se přitom potýká s těžkým průběhem onemocnění.

Nápor hospitalizací se společně s rostoucími počty nově diagnostikovaných případů pravděpodobně ještě zvýší a některá zařízení se s žádostmi o pomoc obrací i na veřejnost.

„Hledáme bývalé zdravotní sestry, zdravotníky i studenty zdravotnických oborů. Všechny, kteří nám chtějí pomoci,“ zní například vzkaz Uherskohradišťské nemocnice.

Kam s dětmi

Také kvůli těmto nepříznivých číslům vyvolalo aktuální vládní opatření uzavřít 1. stupeň základních škol u vedoucích lékařek a lékařů nervozitu – mohlo by totiž znamenat další odliv pracovních sil.

„Vnímáme to jako kudlu do zad všem zdravotníkům,“ komentoval v České televizi opatření už ve chvíli, kdy se o něm začalo uvažovat, Martin Balík, lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Vláda po ohlášení opatření zároveň ujišťovala, že o děti zdravotníků bude postaráno. Seznam škol, které budou sloužit právě pro potomky zaměstnanců kritické infrastruktury, má Ústřednímu krizovému štábu a ministerstvu školství zaslat Asociace krajů ČR.

Jak ale zjišťovaly Seznam Zprávy, některé nemocnice nečekají na pomoc a snaží se výuku zajistit samy.

„Nyní řešíme, kde by se děti zdravotníků mohly vzdělávat v rámci areálu. Máme vlastní odbor vzdělávání a v tuto chvíli zjišťujeme, zda by bylo možné využít prostory a personál tam. Ve finále to možná bude kombinace, něco možná nabídne Praha a něco nabídneme zaměstnancům my. Ne každému se také může hodit chodit k nám,“ uvedla mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Nemocnice nyní zjišťuje, kolika dětí by se taková výuka případně týkala.

V Nemocnici Na Bulovce nabízeli podobnou možnost zaměstnancům už na jaře – výuku přitom zajišťovali nemocniční pedagogové, tehdy se týkala asi 15 dětí. Nabídka platí i nyní. „Od 14. října začíná nemocniční škola pro děti z prvního stupně. Každý den od půl 6:30 do 16:30 bude zajištěno jak hlídání, tak výuka dětí prvního stupně, kteří jsou potomky zaměstnanců Bulovky,“ uvedla mluvčí Simona Krautová.

Na jaře podle ní vše fungovalo dobře a rodiče si práci pedagožek chválili. „Mají k dispozici tablety, fungují i na online výuce a věnují se dětem, takže je to kvalitní výuka a je k tomu i hlídání,“ dodala mluvčí.

Města se do zajištění výuky postupně zapojují – Praha už potvrdila, že ji ve spolupráci s městskými částmi zajistí v 59 školských zařízeních. „Děti se do škol budou přiřazovat podle požadavků zaměstnavatelů. Oproti jaru je okruh zaměstnavatelů mírně rozšířen například o pracovníky v sociálních službách,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Reklama

Doporučované