Hlavní obsah

V Brně se porouchal časostroj, nevydává lidem ozdobné kuličky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na náměstí Svobody v Brně se porouchal časostroj, který při odbíjení času pravidelně vydává lidem ozdobné skleněné kuličky. Kvůli poruše přestal kuličky, které si mohou lidé brát jako suvenýry, vydávat.

Článek

„Zasekl se motor a převod vrchní kopule, odkud je poháněn celý stroj,“ řekl Michael Benža z Technických sítí Brno. Kvůli opravě bude takzvaný brněnský orloj, který letos slaví desáté výročí uvedení do provozu, minimálně tři týdny mimo provoz. Město ale bude lidem po dobu přerušení provozu kuličky schovávat. Oprava bude stát kolem 150 000 korun.

Porucha se objevila asi před deseti dny. „Zjistili jsme, že se celá kopule netočí a neprobíhá výdej kuliček. Vrchní kopule zatížila pastorek motoru, který se zaryl do mosazného věnce. Zasekl se motor a převod vrchní kopule, odkud se orloj pohání. Nyní jsme to demontovali a poškozené dílce vyměníme,“ uvedl Benža.

K demontáži 400 kilogramů těžkého vrchního dílu časostroje musel přijet na náměstí Svobody jeřáb. Vyměněn bude mosazný ozubený věnec a pastorek motoru, kuličková ložiska nahradí ložiska kuželíková.

„Brněnský časostroj má své odpůrce i fanoušky. V každém případě jsou za uplynulých deset let kuličky vyhledávaným suvenýrem pro obyvatele města i turisty,“ uvedla zastupitelka města pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá. Město nechce lidi o kuličky ochudit. „Rozhodli jsme se proto každý den jednu kuličku schovat a pomocí nápovědy, která bude na facebooku Turistického informačního centra města Brna, k ní zájemce dovést,“ dodala Černá.

Kuličky budou třeba poblíž památek nebo na místech, kde se bude konat nějaká zajímavá akce. První kuličku mohou lidé hledat už od soboty a hra potrvá po celou dobu oprav stroje.

Brněnský orloj téměř za 12 milionů korun funguje od 18. září 2010. Od té doby vydal přes 7000 skleněných kuliček s různými motivy. Nabízí černé kuličky k oslavám srpnového Dne Brna nebo vánoční kuličky a také vydával například kuličky na oslavu titulu hokejové Komety Brno.

Reklama

Související témata:

Doporučované