Hlavní obsah

Záběry z Brna: V tramvaji byl jen řidič. Ale trolejbus byl plný, zraněných jsou desítky

Tramvaj se čelně srazila s trolejbusem na rohu Křenové a Masné ulice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Brno aktivovalo traumaplán. Podle záchranné služby se zranilo čtyřicet lidí, z toho třináct vážně. Mezi zraněnými jsou i dvě děti.

Článek

V Brně v ulici Křenová se čelně střetla tramvaj a trolejbus. Hned první zpráva z místa od jihomoravských hasičů zněla: zraněných je předběžně čtyřicet.

„Zraněných je celkem 40, z toho 13 těžce a středně těžce. Zraněni jsou také oba řidiči, oba jsme ošetřili a převezli do nemocnic. U obou jde o těžké zranění nohou,“ řekla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Doplnila, že zranění putovali do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, Fakultní nemocnice u svaté Anny, do Úrazové nemocnice a také do Dětské nemocnice. Mezi zraněnými jsou podle mluvčí dvě děti. Zda nejsou mezi zraněnými i cizinci, zatím nevěděla.

V tramvaji cestoval pouze řidič, trolejbus byl ale plný. „Tramvaj jela ve směru z centra, byla to služební jízda, takže v ní naštěstí nejeli žádní cestující. Ti byli v trolejbusu, který směřoval do centra,“ popsala o třetí hodině odpolední pro Seznam tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková. „Podle našich informací bylo zraněno asi 40 lidí, kteří jsou teď v péči lékařů. Jedná se o nehodu, která tu v předešlé době dlouho nebyla.“

Příčina nehody zatím není známá

Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala šlo o čelní střet. Škoda na tramvaji i trolejbusu byla podle něj shodně odhadnuta na milion korun. „Drážní inspekce vyšetřuje příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku," uvedl mluvčí.

Hasiči sedm lidí vyprošťovali z trolejbusu. Pro příbuzné účastníků nehody zřídili infolinku, lze volat na číslo 950649999.

„Příčina nehody může být od technické závady přes zdravotní indispozice řidiče až po chybu řidiče," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Některá média spekulují o tom, že jednou z vyšetřovacích verzí je to, že se trolejbus vyhýbal ženě s kočárkem nebo že ho oslnilo slunce.

Nehoda se odehrála po druhé hodině odpoledne. Doprava v místě zůstává zcela uzavřená. Náhradní dopravu dopravní podnik vede z centra Mlýnskou ulicí a do centra Hladíkovou ulicí. Místem nehody momentálně neprojedou linky 8, 10, 12, 31, 33. Ostatní linky jedou zmíněnou náhradní trasou.

První zprávy o nehodě od mluvčí jihomoravské záchranky Michaely Bothové.Video: Seznam Zprávy

Na místě zasahují čtyři posádky bez lékaře, dvě posádky s lékařem, inspektor provozu a čtyři vozy převozové služby.

„Jde o mimořádnou událost druhého stupně, operátorky zaktivovaly traumaplán. Počet zraněných s největší pravděpodobností není finální,“ doplnila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Traumatologický plán na druhém stupni

Druhý stupeň traumatologického plánu se vyhlašuje při počtu zraněných mezi 11 až 100. Plán stanoví především činnost výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby na místě, způsob transportu postižených do zdravotnických zařízení a seznam těchto zařízení. Cílem je efektivně pomoci co možná největšímu počtu postižených.

„S rodinami obou řidičů jsme v kontaktu, bereme si i kontakty na všechny účastníky nehody, budeme s nimi komunikovat,“ uvedla Tomaštíková.

Reklama

Související témata:

Doporučované