Hlavní obsah

V Brně vyroste nová čtvrť. Město chce, aby byla co nejvíc zelená

Foto: architektonická kancelář Burian–Křivinka

Takto má vypadat nová brněnská čtvrť.

Reklama

Společnost Karlín development II plánuje v Brně výstavbu prvních 18 domů nové čtvrti, která má vzniknout kolem přesunutého nádraží. Město žádá záruku, že součástí výstavby budou veřejná prostranství se zelení, chodníky a parky.

Článek

„Oblast kolem Trnité ulice je jednou z hlavních rozvojových lokalit v Brně. Plánuje se zde výstavba nové čtvrti, Jižního centra, které naváže na historické centrum města,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík. „Aby čtvrť plynule navazovala na ostatní zástavbu, byla dopravně dostupná a kvalitní pro život, požaduje město určité záruky. Podkladem pro vyjádření města byla projektová dokumentace, kterou nám poskytl investor, a také stanovisko městské části Brno-střed. V budoucnu by zde mělo vyrůst 18 domů, které budou využívány pro různé účely, jako je bydlení, služby, obchody. Budovy budou prostorově vytvářet tři městské bloky, každá bude mít dvě podzemní podlaží pro parkování a technické zázemí.“

Má vzniknout i prostor pro mateřskou školu.

Bytové domy Vojtova se po dvou letech blíží k dokončení.

Stavitel navrhuje umístění víceúčelových a administrativních budov v území vytyčeném ulicemi Opuštěná, Uhelná a budoucí trasou „bulváru“, který je navržen paralelně s ulicí Trnitou.

Střechy všech objektů jsou navrženy jako ploché – zelené. V podzemí podle informací brněnského magistrátu zaparkuje 957 řidičů. Území bude napojené na nově vybudované obousměrné silnice v ulici Opuštěná a Uhelná. Součástí návrhu je i rozšíření stávající komunikace na Uhelné. U všech ulic budou vysázeny stromy.

„Město požaduje smluvně zajistit záruku na vybudování veřejných prostranství s chodníky, parkováním a zelení, kanalizace, vodovodu a systému nakládání s dešťovou vodou. V lokalitě také vznikne prostor pro mateřskou školu,“ upřesnil Filip Chvátal, radní pro oblast územního plánování a rozvoje.

Reklama

Doporučované