Hlavní obsah

Kvůli chybě úředníků přišel o pozemky. Stát odmítá uhradit škodu

Záhady Josefa Klímy z 30. 1. 2020: Kvůli chybě úředníků přišel o pozemky v lyžařském středisku. Stát nechce uznat chybu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Robert Uksa si na začátku 90. let koupil v rámci malé privatizace v Železné Rudě dvě chaty s pozemky. Po čase se dozvěděl, že pozemek už není jeho. Musel jej koupit znovu, ovšem za chybu úředníků ho stát nechce odškodnit.

Článek

O co přesně běží? Na pozemky pod chatami, které Robert Uksa koupil, byl už v době privatizace uplatněn nárok původních majitelů. A už tehdy, na začátku 90. let, byla privatizace majetku, na který byl vznesen restituční nárok, v rozporu se zákonem.

Okresní privatizační komise i prodávající, jímž byl socialistický podnik Restaurace a jídelny, o vzneseném privatizačním nároku věděly. Přesto privatizovaly.

Robert Uksa má za to, že byl podveden. A viní z toho tehdejšího starostu a manžela restituentky. Co přesně mu vyčítá a jak argumentuje jeho protivník, se dozvíte v úvodním videu.

Kromě sporu s někdejším starostou však vede Robert Uksa vleklou rozpeři i se státem. Muž si nakonec musel koupit pozemky podruhé a doplatit i nájem za jejich užívání. Obrátil se tedy na stát s nárokem o náhradu škody.

Jenže ani stát se nechce škodu uhradit. Proč? Dozvíte se v reportáži z pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv Záhad Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované