Hlavní obsah

V centru metropole začíná pouliční festival Praha žije hudbou

Foto: Getty Images

Praha.

Reklama

V metropoli dnes začíná pouliční festival s názvem Praha žije hudbou, který do 27. června promění tři desítky míst v centru na malé scény pod širým nebem. Do třídenního programu se zapojí profesionální hudebníci i buskeři.

Článek

V pražských ulicích vystoupí například Lenka Dusilová, Zrní, Mucha, Circus Brothers, Brass Avenue, Kittchen, Dušan Marko či Tomáš Karlík. Závěrečný online program bude vysílán na sociálních sítích festivalu.

Do třídenního programu se zapojí 150 účinkujících, z nich budou dvě třetiny buskerů. Veškerý program je zdarma, posluchači mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky do klobouku. Celý festival se koná pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy.

Festival Praha žije hudbou vstoupí i do online prostoru. Několikahodinový blok vysílaný online věnuje dalším pražským festivalům, které postihla koronavirová krize a nemohly se letos na jaře uskutečnit. Festivaly Pražské jaro, Khamoro, United Islands, Mladí ladí jazz a Žižkovská noc tak ovlivní i dramaturgii programu. Vystoupí například Bennewitzovo kvarteto, David Kraus & Gipsy Brothers, Zrní nebo Ochepovsky Project. Zástupci těchto festivalů se společně s představiteli magistrátu, Ministerstva kultury a některých iniciativ na podporu živé kultury zúčastní závěrečné panelové diskuse věnované současné situaci hudebních akcí i postavení kultury ve společnosti. Více informací se nachází na www.prahazijehudbou.cz.

Festival vznikl jako reakce na omezující prostředí umělecké pouliční produkce v ulicích Prahy. Téma je i po čtyřech letech konání festivalu aktuální. Na konci loňského roku pořadatelé festivalu iniciovali kulaté stoly se zástupci zainteresovaných stran v čele s pražským magistrátem, městskými částmi Praha 1 a Praha 2, dopravním podnikem i zástupci buskingu. Společně hledají řešení v rámci stávající legislativy. Pražští zastupitelé schválili novelu vyhlášky loni v září a kromě rozšíření počtu míst, kde se nesmí provozovat tzv. busking (pouliční hraní), zakázali obří kostýmy a vyfukování bublin.

Reklama

Související témata:

Doporučované