Hlavní obsah

V centru Ostravy se otevřela Farská zahrada, její proměna stála 12 milionů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Farská zahrada v blízkosti biskupství je rozdělena na dvě odlišné části spojené dřevěnou terasou a zmodernizovaným, zhruba 60 let starým, původním schodištěm. Její součástí je ovocný sad, který byl na místě již v 19. století.

Článek

Výše položené místo ve Farské zahradě, které je také více prosluněné, má travnatou plochou s dětským hřištěm. Podél zídky připomínající původní městské hradby jsou lavičky k posezení. V rohu byl vysazen strom Zelkova, který je podobný jilmu. Umístěno je tam také pítko.

„Plocha za biskupstvím podél Střelniční ulice dlouho chátrala. Na to, že se nachází v úplném centru města, v blízkosti kostela svatého Václava a navíc v místě, kde ve středověku stávaly městské hradby, byl vzhled tohoto prostoru opravdu nedůstojný,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Ve spodní části zahrady je pak sad, který bude v budoucnu nabízet více stinných ploch. Vysazeny jsou v něm okrasné ovocné jabloně.

„Spojujícím prvkem obou úrovní je dřevěná terasa umístěná pod platanem, která může sloužit nejen pro posezení a odpočinek vleže ve stínu stromu, ale v budoucnu také pro pořádání menších společenských akcí. Zajímavé jsou v zahradě všechny atrakce včetně osvětlení. Ve spodní části je totiž zavěšen světelný žárovkový řetěz,“ doplnila Šebestová. Návštěvníci ale v zahradě najdou třeba i šachový stolek nebo přírodní xylofon.

„Plánovali jsme zde vytvořit něco, co v centru zatím chybí – zahradu uvnitř městské zástav­by, kde si lidé budou moci odpočinout a příjemně strávit volný čas. Zároveň jsme však chtěli, aby byla udržována a nějak chráněna. Inspirovali jsme se proto například londýnský­mi parky, které jsou obehnány plotem, a můžete zde chodit přes den, ale večer se uzavřou,“ uvedl za autory návrhu architekt Ondřej Vysloužil.

Farská zahrada bude až do konce června otevřená od 07:00 do 20:00. O prázdninách a v září bude veřejnosti přístupná až do 21:00 a od října do konce března od 08:00 do 18:00. Úpravy zahrady začaly ve druhé polovině loňského roku. Náklady na její proměnu byly 12 milionů korun.

Reklama

Doporučované