Hlavní obsah

V centru Tunisu se poblíž skupiny policistů odpálila žena, útok si vyžádal nejméně devět zraněných

Foto: Twitter.com/Aymen_BA

Policisté a záchranáři na místě útoku.

Reklama

Při sebevražedném útoku v centru tuniské metropole Tunisu dnes bylo zraněno nejméně devět lidí. Nálož odpálila krátce před 14:00 SEČ žena. Podle tuniské agentury TAP výbuch vyvolal značnou paniku. Tuniské Ministerstvo vnitra oznámilo, že mezi zraněnými je osm policistů.

Článek

Atentátnice zvolila jako místo útoku třídu Habíba Burgiby, která prochází centrem města. Nálože explodovaly před nákupním střediskem a v blízkosti několika policistů.

Podle zpravodajského serveru BBC má být zraněných nejméně deset, informuje o tom s odkazem na tuniský server Assabah News.

Tělo atentátnice zůstalo po explozi ležet na místě, lidé začali rychle prchat. Svědek uvedl, že byla slyšet hlasitá exploze a policie následně začala uzavírat centrum. Bomba, kterou žena v centru města odpálila, byla podle tuniských médií zřejmě domácí výroby.

Ministerstvo vnitra podle BBC označilo čin za teroristický útok. Anglofonní mutace Al Jazeery v reakci na to uvedla, že k explozi se zatím veřejně žádná organizace nepřihlásila. Útočnici bylo podle Al Jazeery 30 let.

Podle webu tuniského rádia Mosaïque FM policisté zadrželi osobu podezřelou ze spoluúčasti na útoku. V momentu exploze měla být zadržená osoba podle rádia nedaleko místa, kde se třicetiletá žena odpálila. Mosaïque FM zároveň uvádí, že atentátnice při útoku zemřela a její tělo bezpečnostní složky převezly na pitvu.

Útok může podle zahraničních médií znovu ohrozit turistický ruch v zemi, která je na návštěvách zahraničních hostů ekonomicky výrazně závislá. V posledních letech Tunisko podle serveru Al Arabiya English zpřísnilo bezpečnostní opatření v zemi poté, co v roce 2015 při útocích v muzeu Bardo a na pláži v turistickém rezortu zemřelo 21, respektive 38 lidí.

Právě tři roky staré útoky výrazně otřásly příjmy z turismu. Al Arabiya připomíná, že od té doby Tunisko útoky podobného rozměru nezažilo, panují ale obavy z ozbrojených milic, které do země vysílají své bojovníky ze sousední Libye.

Tunisko bylo první arabskou zemí, kde začaly koncem roku 2010 protivládní protesty, jež postupně přerostly do dalších států a jsou známy jako arabské jaro. Mnoho Tunisanů se připojilo k boji teroristické organizace Islámský stát na Blízkém východě a na severu Afriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované