Hlavní obsah

V česko-slovenské koprodukci začalo natáčení dramatu Arvéd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na začátku února začalo natáčení nového filmu Arvéd inspirovaného skutečným osudem rozporuplné osobnosti Jiřího Arvéda Smíchovského.

Článek

Jeho podstatná část se uskuteční v pražských ateliérech ve Kbelích, kde filmaři pod vedením režiséra Vojtěcha Maška a kameramana Dušana Husára natáčejí v dekoracích, které jsou na pomezí surreálného snu a uvěřitelné skutečnosti. Tyto scény tvůrci následně propojí s reálnými lokacemi a vytvoří svébytný svět hlavního hrdiny. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

„Jiří Arvéd Smíchovský byl doktorem práv a filozofie, okultistou, kolaborant s nacistickými okupanty, udavač, později falešný svědek a přisluhovač komunistického režimu. Velice inteligentní osobnost s geniální pamětí. Člověk s obrovským vnitřním konfliktem, extrémními psychickými polohami, zaprodanou duší a neutuchající touhou po vědění,“ uvedl představitel titulní postavy Michal Kern.

Příběh Jiřího Arvéda Smíchovského vyšel knižně v roce 2016 pod názvem Malostranský ďábel a portrét jedné z nejrozporuplnějších osobností české historie vyvolal velké ohlasy. Autor této knihy, spisovatel Jan Poláček, je i spoluscenáristou filmu společně s režisérem Maškem. Filmový příběh se rodil od roku 2017.

„Jiří Arvéd Smíchovský se může zdát na první pohled veskrze záporným hrdinou, ale pravda je jako vždy a ve všem někde uprostřed. Kromě prokázaných trestných činů, které vedly k jeho odsouzení, je v jeho úředních dokumentech též výčet obvinění, která byla svědecky vyvrácena, je tam rozsáhlé nevěrohodné udání Arvédova přítele, ze kterého čiší mstivá nenávist, a jsou tam i dobrozdání o Arvédově nezištné pomoci za okupace,“ uvedl Poláček. „Není důvod, aby zanechal tak výraznou stopu jako jeden z největších zloduchů naší historie. Arvéd byl totiž poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami,“ dodal.

Důležitou úlohu má ve vznikajícím mystickém filmu filozofický systém hermetismus, za jehož součásti jsou pokládány alchymie, astrologie, magie a kabala. „Životní příběh doktora Smíchovského mi dává možnost nahlédnout historickou látku pohledem charismatického démona, který se svou složitou povahou zaplete do složité doby,“ podotkl režisér a spoluscenárista Mašek, který je spoluscenáristou vítězného filmu karlovarského festivalu Křižáček a nositelem osmi cen Muriel za komiksovou tvorbu.

Ve filmu, který podpořily Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuální fond, se vedle Kerna objeví v různých rolích Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský nebo slovenští herci Robert Jakab, Zvonko Lakčevič a Marian Labuda.

Reklama

Doporučované