Hlavní obsah

V Česku byla vyhlášena plošná chřipková epidemie

Foto: Shutterstock.com

Jaká je situace v krajích?

Reklama

Celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky je na úrovni 1865 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 28,4 %.

Článek

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nárůst nemocnosti je evidován ve všech věkových skupinách a ve všech krajích Česka.

„Nejvyšší vzestup je aktuálně u dospělých v produktivním věku, a to asi o třetinu. Zatímco u dětí je nárůst mezi 20 a 30 procenty,“ přibližuje vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nejhorší je situace v Jihočeském kraji, který hlásí 2211 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce nemocných je hlášeno z krajů Jihočeského, Plzeňského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského.

„Klinicky závažných případů bylo za letošní sezonu až do dnešního dne 76, z těchto lidí 14 zemřelo,“ dodává Kynčl. Jde ale pouze o pacienty léčené na jednotkách intenzivní péče. Celková čísla lidí, kteří podlehli chřipce a akutním respiračním infekcím, budou známá až se zpožděním.

Úřady doporučují občanům, aby se – pokud možno – vyhýbali větším uskupením lidí. A dbali na dodržování základních hygienických pravidel, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce.

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ doporučuje hygienička Gottvaldová.

Z tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu vyplývá, že aktivita chřipky v Evropě kontinuálně vzrůstá.

Vysokou intenzitu hlásí i Izrael. Cirkulují subtypy chřipky A/H1N1pdm, A/H3N2 a B/Viktoria, s převahou chřipky typu A. Pouze dvě země hlásí dominanci chřipky typu B. Mortalita odpovídá očekávaným hodnotám.

Mezi lety 2018 a 2019 v Česku kvůli chřipce a akutním respiračním infekcím vyhledalo lékařskou pomoc skoro milion lidí. Z toho 625 skončilo na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

Lékaři přitom odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2 000 úmrtí na 10 milionů obyvatel.

Letošní chřipková sezona se sice z pohledu čísel zatím nevymyká předešlým, pozornost ale budí v souvislosti s novou koronavirovou infekcí, která se šíří z Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované