Hlavní obsah

Školy vyhlašují chřipkové prázdniny. Nemoc zasáhla nejmladší děti

Foto: Profimedia.cz

Chřipka se ve velkém rozmohla mezi malými školáky. Některé školy proto už omezily provoz.

Reklama

Chřipka se v Česku zatím nejvíce šíří mezi dětmi. V některých třídách základních škol onemocnělo až 70 procent žáků.

Článek

Chřipka a nachlazení se u žáků Základní školy T.G. Masaryka v Lysé nad Labem začaly projevovat pozvolna a nenápadně.

Během několika dnů se však situace znatelně zdramatizovala.

„Minulé pondělí už jsme pro některé děti museli volat zákonné zástupce, ať si pro ně přijdou. V úterý bylo 36 procent dětí nemocných a ve středu už bylo ze 103 dětí 40 nemocných – to už tedy bylo 39 procent,“ vylíčil pro Seznam Zprávy ředitel školy Petr Eliška.

Obrázek z jeho školy případně ilustruje, jak to vypadá, když se chřipková nákaza blíží epidemii. A když se nemoc šíří především mezi školními dětmi mezi 6 a 14 lety, jako je tomu v chřipkové sezoně v Česku právě nyní.

Situace ve škole v Lysé dospěla tak daleko, že se ředitel Eliška spojil s hygienickou stanicí a ta mu doporučila školu dočasně zavřít.

„Rodičům jsme to sdělili všemi možnými způsoby – telefonicky, do notýsků i na internetu,“ popsal ředitel, který už minulý týden musel vyhlásit chřipkové prázdniny.

„Nemocnost se nejvíc zvyšovala v první třídě, od ní se postupně snižovala – čím vyšší třída, tím méně nemocných žáků. V blízkých oblastech musely zavřít hned tři školky,“ přiblížil dále ředitel Eliška.

Opožděné vysvědčení

Hygienici škole v Lysé doporučili pětidenní volno, děti se proto do lavic vrátí příští týden, kdy také opožděně dostanou pololetní vysvědčení.

„Alespoň podle toho, co jsem se bavil s rodiči, děti měly až čtyřdenní horečky okolo 39 stupňů,“ dodává pedagog. S víkendem žáci mají na zotavenou až sedm dní.

„To je ideální. Je totiž nebezpečí – a něco podobného jsme měli i v roce 2017 – že se zdravé děti vrátí do školy, a když se setkají s jinými dětmi, které jsou nově nemocné, tak onemocní opakovaně,“ říká ředitel.

Chřipka ale nezasáhla jen střední Čechy. Momentálně řádí ve všech krajích Česka a na mnoha místech dosahuje epidemických hodnot.

U dětí mezi šesti a 14 lety je přitom podle Státního zdravotního ústavu mezitýdenní nárůst nemocnosti 55 procent.

„V pondělí 27. ledna chybělo v mateřské škole asi 40 procent dětí a v úterý téměř dvě třetiny. Rodiče potřebovali zajistit pro děti hlídání, a tak jsme se dohodli, že školku zavřeme od středy,“ popisuje situaci Alena Vrbická, ředitelka Mateřské a základní školy Luka nad Jihlavou.

„Doufáme, že se přes dny, kdy bude zavřeno, nemocnost sníží. Je zimní období a takhle to bývá. Pokud si ale správně pamatuji, zatím jsme mateřskou školu ještě nikdy nezavírali,“ říká ředitelka. Dětí je ve školce celkem okolo stovky.

„Na základní škole začíná nemocných pomalu také přibývat, chybí třeba čtyři nebo pět žáků ve třídě. Nemocných je kolem 20 procent, což ale v zimním období není tak dramatické,“ míní pedagožka.

Také ona vnímá ze strany rodičů spíše pochopení pro mimořádné opatření a nezaznamenala negativní reakce.

„Samozřejmě se teď přes volno důkladně dezinfikovaly hračky a ostatní povrchy. Byla nařízena opravdu důkladná dezinfekce celého prostředí,“ dodává Alena Vrbická.

„Zatím plánujeme od pondělí otevřít a uvidíme. Některé děti už by se po nemoci měly pomalu vracet,“ uzavírá.

Podobné zkušenosti líčí i ředitelka Základní a Mateřské školy ve Strážku na Žďársku Anna Knoflíčková.

„Už minulý týden jsme zaznamenali rostoucí počet nemocných. U menších dětí nemoc postihla okolo 50 až 60 procent, některá třída mohla mít i 70. Někde chyběly jen čtyři děti ve třídě, ale v jiné i tři čtvrtiny,“ říká.

Největší počet nemocných zaznamenala v mateřské škole, kde v některých třídách zůstala třetina dětí. „Není to jen chřipka. Jsou to různé viry a někde i streptokok. Proto jsme se rozhodli, že nebudeme jako důvod uzavření školy uvádět chřipkovou epidemii, ale obecně vysokou nemocnost,“ dodává Anna Knoflíčková.

Při posledním hlášení Státní zdravotní ústav oznámil mezitýdenní nárůst nemocnosti chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi v Česku skoro o 30 procent.

Na každých 100 tisíc obyvatel bylo 1 452 nakažených a celkem 12 lidí už nemoci podlehlo.

Na prahu

Chřipková epidemie začala na konci minulého týdne v Jihočeského kraji, potýkají se s ní ale i Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Celorepublikově zatím nemocnost epidemický práh nepřekročila, podle současného vývoje by se ale situace mohla brzy změnit.

„Lze předpokládat, že ho překročíme tento nebo příští týden,“ uvedla už dříve pro Seznam Zprávy ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Lidé se mohou chřipce bránit například očkováním, které je ideální získat ještě před sezonou. Pomoct ale mohou i základní hygienické návyky, jako je důkladné mytí rukou.

Kromě toho odborníci doporučují vyhýbat se těm, kteří jsou zjevně nemocní, nebo používat například dezinfekci rukou.

Nemocní by měli při kýchání a kašlání řádně užívat – nejlépe jednorázové – kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží nebo rukávem.

Reklama

Doporučované