Hlavní obsah

V Česku bylo otevřeno největší bateriové úložiště. Jedné domácnosti by dodalo proud na celý rok

V Česku se otevřelo největší bateriové úložiště.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Největší bateriové úložiště v České republice je v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Otevřel ho tam Siemens pro teplárenskou společnost C-Energy Planá.

Článek

Energetická skupina C-Energy v areálu v Plané nad Lužnicí na Táborsku oficiálně spustila největší bateriové úložiště v Česku. Celková investice činila 70 milionů korun, samotný bateriový systém stál 60 milionů korun. Zařízení má výkon čtyři megawatty (MW) a kapacitu 2,5 megawatthodiny (MWh). Firma tvrdí, že průměrná česká domácnost by z instalovaných baterií mohla napájet svá elektrická zařízení až jeden rok.

Závod o největší bateriové úložiště na světě

Češi mají ale ambici dosáhnout i na největší bateriové úložiště na světě. Staví ho šestý nejbohatší Čech Pavel Tykač spolu se svými čínskými partnery v Británii. Přesněji řečeno nadnárodní skupina InterGen, v níž vlastní Tykačova skupina Sev.en Energy poloviční podíl. Výkon obří baterie má dosáhnout 175 MW. Kapacita by měla být schopna zásobovat 329 tisíc domácností po dobu dvou hodin.

Aby ale Tykač opravdu získal světové prvenství, musí si pospíšit. Do konce roku 2021 má být spuštěn další chystaný megalomanský bateriový projekt. Americká firma FPL chce na Floridě postavit úložiště o kapacitě 900 megawatthodin a výkonu 404 megawattů.

Což je až čtyřnásobek zatím stále ještě největšího energetického úložiště na světě. To vybudovala společnost Tesla amerického vizionáře Elona Muska. Leží u australského města Hornsdale a jeho systém má kompenzovat časté výpadky dodávek energie v této oblasti. Jeho výkon je 100 MW a kapacita 129 megawatthodin.

Reklama

Doporučované