Hlavní obsah

Tykačova Sev.en Energy chce po vstupu do energetické firmy InterGen dál expandovat

První část rozhovoru s Tykačovým manažerem Lubošem Pavlasem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počátkem února oznámila společnost Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače, že podepsala smlouvu o koupi polovičního podílu v nadnárodní skupině InterGen. Snaha o další růst a tažení za dalšími akvizicemi tím ale nekončí.

Článek

Rozjezd zahraniční expanze oznámila Sev.en Energy už před rokem, na akvizice si vyčlenila miliardu eur. Jediným výsledkem je ale zatím ohlášený vstup do InterGenu.

Pokud bude obchod po splnění odkládacích podmínek a požehnání regulátorů dotažen do konce, získá Tykač podíl v energetické skupině, která vlastní tři plynové elektrárny ve Velké Británii, dvě uhelné elektrárny v Austrálii a několik dalších projektů má v přípravě.

Tykačova skupina se o InterGen dělí se dvěma dalšími, mnohem většími energetickými firmami z Číny. Akvizice polovičního podílu InterGenu zatím vypadá spíše jako finanční investice, při níž kupující nemluví do strategie kupované firmy ani do jejího řízení.

Nákupy budou pokračovat

Jak ale vysvětluje v rozhovoru v pořadu Špičky byznysu generální ředitel Tykačovy Sev.en Energy Luboš Pavlas, majitel je s naplňováním expanzivní strategie Sev.en Energy zatím spokojen.

Podle Pavlase budou nákupy pokračovat. Sev.En má podle něj rozpracováno několik dalších obchodů. „Zajímá nás například Balkán,“ naznačil možný směr dalšího jednání Pavlas, který v letech 2006 až 2008 pracoval jako specialista na rumunský trh a později jako country manager v Bulharsku pro polostátní energetickou firmu ČEZ.

Sev.en Energy v expanzi podle něj může pomoci i spolupráce s čínskými partnery v InterGenu. Tykačova firma by čínským společníkům mohla otvírat dveře na evropský trh. Jednání s Číňany je ale zatím v samém počátku.

Druhá část rozhovoru s Tykačovým manažerem Lubošem Pavlasem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Pavlas v rozhovoru dále mluví o budoucnosti lomu ČSA, na kterém už firma musela zahájit útlum, protože se těžba blíží k limitům stanoveným vládním usnesením v 90. letech.

Sanace za miliardy

Tykač a jeho lidé dlouho lobbovali za prolomení limitů a rozšiřování lomu. Poté, co limity potvrdila předchozí Sobotkova vláda, ale verdikt akceptovali. „Poslední uhlí by z ČSA mělo odejít v roce 2024,“ říká Pavlas. Pak bude na této lokalitě zahájena sanace, jejímž vyvrcholením bude vznik nového jezera, které může sloužit rekreačním účelům nebo jako zásobárna pitné vody.

Ve druhé části rozhovoru Pavlas mimo jiné vysvětluje, proč jeho firma pro svou elektrárnu ve Chvaleticích žádá o výjimky z emisních limitů platných po roce 2021.

Ekologické investice do zdroje, který Tykač koupil od ČEZu v roce 2013, už spolykaly 3,5 miliardy korun. A zhruba tolik bude ještě úprava elektrárny stát. Přesto hrozí, že modernizované bloky budou překračovat po roce 2021 emisní limity v případě oxidů dusíku a rtuti.

Reklama

Doporučované