Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy, na Zlínsku naměřili skoro 21 stupňů

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Na několika místech Česka dnes teploty vystoupaly nad 20 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Kladné-Žilině u Luhačovic na Zlínsku, kde naměřili 20,8 stupně. Teplotní rekordy pro 4. listopad byly dnes překonány na 21 ze 147 stanic měřících alespoň 30 let, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

V Česku dnes panovaly velké rozdíly v teplotách. Čtvrtina stanic měla nejvyšší denní teplotu nad 17 stupňů, ale na další čtvrtině stanic naopak teplota během dne nevystoupila nad 12 stupňů Celsia. Nízké teploty panovaly hlavně v místech, kde se po většinu dne udržela nízká oblačnost nebo mlha, tedy hlavně v jihozápadní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku.

Naopak vzhledem k inverzi vystoupila při jasné až polojasné obloze teplota nad 15 stupňů Celsia i na čtvrtině stanic umístěných ve vyšších polohách a na horách. Například na Rokytské slati či Horské Kvildě se tak lidé ohřáli víc než v Praze.

Šest stanic dnes naopak naměřilo přes 20 stupňů. Ve Vizovicích bylo 20,7 stupně a ve Štítné nad Vláří – Popově naměřili 20,6 stupně Celsia. Ve Strážnici a v Horní Bečvě dnes meteorologové naměřili shodně 20,3 stupně Celsia a o jednu desetinu stupně méně zaznamenali v Bojkovicích.

Reklama

Doporučované