Hlavní obsah

V Česku přibudou stovky kilometrů placených silnic. Před volbami to zamlčeli

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Úřad ministra Karla Havlíčka nachystal další rozšíření mýtného. Přípravy ale záměrně dotáhl až po volbách.

Reklama

Ministerstvo dopravy potichu připravilo další rozšíření mýtného na silnicích nižších tříd.

Článek

Síť zpoplatněných silnic, tedy těch, na nichž se platí mýtné, by se měla rozrůst o dalších 380 kilometrů. Kamiony by tak měly platit za průjezd tahy jako například z Plzně do Klatov a dále do Vodňan nebo z Jihlavy k Hatím na česko-rakouské hranici. Státu by to mělo vynést zhruba 400 milionů korun, píše MF Dnes.

Úředníci ministerstva dopravy dotáhli tento nápad těsně před volbami do podoby vyhlášky. Kvůli obavám, že by to negativně dopadlo na volby, ale se zveřejněním návrhu vyčkávali.

„V současné době probíhají poslední konzultace s dotčenými subjekty, včetně zástupců budoucí vládní koalice,“ řekl listu mluvčí ministerstva Tomáš Lukašík.

Ačkoliv poplatek neplatí běžní občané, protože se nevztahuje na osobní automobily, jsou tu podobně jako před dvěma lety, kdy se síť rozšiřovala o více než 800 kilometrů, obavy, že to zaplatí v ceně přepravovaného zboží a že nové poplatky povedou k tomu, že dopravci začnou využívat objízdné trasy.

To ale úřad vedený ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) odmítá. „I přes současné zpoplatnění cca 1 087 km silnic I. třídy a i s přihlédnutím k faktu, že dopravní data za rok 2021, v rozsahu, v jakém byla k dispozici, jakýmkoliv způsobem neprokazují, že by docházelo k objíždění již zpoplatněných silnic I. třídy,“ uvedl v odůvodnění změn úřad.

Reklama

Doporučované