Hlavní obsah

V Česku se prodává stále méně aut a jak víme, že Netflix začne vysílat česky?

Den v ekonomice 3. října 2019.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tady je přehled dnešního vydání:

Článek

V Česku se prodává stále méně aut. Propad je proti loňsku 8procentní. Za první tři čtvrtletí se prodalo 191 tisíc 110 aut. Skoro tři čtvrtiny z toho nakoupily firmy. Oznámil to dnes Svaz dovozců aut.

Samsung ukončil výrobu mobilních telefonů v Číně. Může za to příliš velká konkurence na tamním trhu. Podíl firmy se tam letos v prvním čtvrtletí snížil na jedno procento. V roce 2013 to přitom bylo 15 procent. Číňané raději kupují telefony značek Huawei a Xiaomi.

Americká Tesla prodává stále víc, ale ne tolik, kolik si naplánovala. Prodej vozů se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 2 procenta na rekordních 97 tisíc aut. Cíl ovšem Elon Musk nastavil na 100 tisíc. Pro další čtvrtletí je to ještě o 10 tisíc víc.

Továrna na střelivo Sellier a Ballot ve středočeské Vlašimi očekává letos vyšší tržby. Své náboje vyváží do celého světa. V loňském roce za svůj byznys utržila 4,3 miliardy korun. Jak se náboje, které používá i česká armáda, vyrábí, zjišťoval Oliver Sálus

Netflix bude mluvit česky. Dabované filmy a seriály si půjde pustit – podle informací Seznamu – už od příštího týdne. Online filmová a seriálová knihovna Neftlix do Česka dorazila před třemi lety, teď má v nabídce kolem 5 tisíc titulů.

Slavná americká korveta má nový model – bude mít pevnou skládací střechu. Auto ji dostane v nové generaci, která se začne prodávat příští rok. Korveta se vyrábí od 50. let a od začátku šlo o prestižní auto, se kterým jezdili třeba všichni američtí astronauti. Nový model bez střechy půjde pořídit za bezmála 68 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,6 milionu korun

Švédský prodejce oblečení H&M měl úspěšné léto. Po dvou letech zvýšil zisk. Za třetí čtvrtletí ohlásil v přepočtu 11,9 miliardy Kč zisku před zdaněním. O 25 % víc než za stejné období loni.

Deplastizace oceánů začala. Pacifik ode dneška naplno čistí speciálně vyvinuté a vyrobené zařízení na sběr plastů i mikroplastů z vody, které v posledním roce holandská nezisková organizace Ocean Cleanup testovala a upravovala. Stroj dokáže sebrat i úlomky o velikosti jednoho milimetru.

Reklama

Doporučované