Hlavní obsah

V Českých Budějovicích bude dopravní omezení kvůli stavbě křižovatky z budoucí D3

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zavře zčásti Novohradskou ulici na silnici II/156 v Českých Budějovicích. Uzavírka začne zřejmě koncem příštího týdne, potrvá asi dva týdny.

Článek

Silničáři budou dělat stavební úpravy při budování nové okružní křižovatky v Novohradské ulici ve Starých Hodějovicích, jako součásti stavby části dálnice D3 v úseku Úsilné - Hodějovice.

V místě, kde se odbočuje do Hodějovické ulice, vyrovná ŘSD výškový profil silnice, pak položí povrch na její novou část. „Vzhledem ke komplikované dopravní situaci na území krajského města bylo snahou co nejvíce zmírnit dopady této uzavírky na plynulost provozu. V souvislosti s tím bylo podmínkou ŘSD předčasné zprovoznění ulice Ke Studánce, která je už od minulého roku zcela zavřená,“ sdělil Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD.

Jak dodal, ulice Ke Studánce bude tak opět průjezdná se sníženou rychlostí, a to až do doby, než tam stavební práce skončí. Pak ji silničáři zprovozní v režimu předčasného užívání. Podle ŘSD se alespoň zčásti uleví obyvatelům Starých Hodějovic.

Provoz v Novohradské, po níž se jezdí na Trhové Sviny a dál do Novohradských hor, bude při uzavírce jedním pruhem kyvadlově. Řídit ho budou semafory.

Obchvat Českých Budějovic, který spadá pod D3, bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy. Stát podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) zprovozní obchvat v roce 2024, některé části by mohly být hotové o rok dřív. Problémem je kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo ŘSD změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda. Tunel tak bude hotový až v roce 2024.

Reklama

Doporučované