Hlavní obsah

V Českých Budějovicích mají jako první v Evropě mikroskop Mitaka

Foto: Getty Images

České Budějovice

Reklama

Českobudějovická nemocnice má jako první v Evropě japonský mikroskop Mitaka, který použila při operaci. Přístroj stojí 15 milionů korun. Jeho parametry pomáhají při zákrocích v cévní mikrochirurgii.

Článek

Mikroskop má optickou sestavu s nejvyšším možným rozlišením a světelností. ČTK o tom informovala mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

„Mikroskop splnil naše očekávání. Pacientka, které praskla výduť na mozkové cévě, je po operaci v pořádku,“ uvedl neurochirurg Jiří Fiedler. Dodal, že se s přístrojem seznámil již před lety na stáži v Japonsku.

„Jednou z věcí, která mě v Japonsku zaujala, byl právě tento mikroskop, na němž tamní neurochirurgové pracují. Má rychlé pokročilé funkce a při maximálním zvětšení vynikající světelnost a hloubku zorného pole. Tyto vlastnosti potřebujeme především pro mozkový bypass a cévní neurochirurgii,“ uvedl.

Podle Fiedlera mikroskop operatérovi nastaví ideální podmínky pro samotný zákrok. Je to především dáno jemnou optikou přístroje. „Hloubka zorného pole je při maximálním zvětšení tak velká, že při operaci milimetrové cévy je dobře vidět i její okolí. Díky tomu zůstává céva ostrá i při jejím pohybu daném pulzací srdce,“ řekl.

Reklama

Doporučované