Hlavní obsah

V Chomutově je nová zmrzlinárna, která nabízí i zmrzlinu z kozího mléka

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Farma Drmaly otevřela v Chomutově zmrzlinárnu, kde nabízí zmrzlinu z domácího kravského a kozího mléka. Kromě toho je v nabídce občerstvení také domácí limonáda, ledová káva a někdy i mléčné výrobky, například sýr.

Článek

Do budoucna chtějí majitelé sortiment rozšířit o další mléčné produkty i nové druhy kozí zmrzliny, která se dá zatím zakoupit ve vanilkové příchuti.

Kvůli velkému zájmu o zmrzlinu se mléčné výrobky objevují ve zmrzlinárně jen zřídka. „Nedaří se nám skloubit výroba, takže mléka je dostatek, ale neumíme to časově skloubit tak, abychom stihli vyrábět plný sortiment zmrzliny a plný sortiment mléčných výrobků,“ uvedla hlavní brigádnice a dcera majitele Ludmila Malariková. Nové zaměstnance podle jejích slov farma nabírat zatím nebude, čeká spíš na to, až bude chladnější počasí a lidé budou mít zájem i o další produkty z farmy.

Zmrzlinárna, která v Městském parku v Čelakovského ulici funguje od května, nabízí 18 druhů zmrzliny, které střídá. Jeden kopeček, který je pečlivě zvážen na 80 gramů, vyjde zákazníka na 40 korun.

Zmrzlina z kozího a kravského mléka se liší ve výrobním postupu. „Při výrobě vanilkové zmrzliny z kravského mléka se používá tzv. báze, pasterizované mléko a smetana, cukr, zahušťovadlo, stabilizátor, a k tomu se přidává vanilková pasta. U kozí vanilkové zmrzliny se používá pasterizované kozí mléko, do kterého se přidávají cukry, vanilková pasta a další ingredience, které nechceme prozradit,“ uvedla Malariková s tím, že jde o výrobní tajemství.

Uvnitř zmrzlinárny je zázemí s posezením i s herním prostorem pro děti. Dříve v objektu bývala dětská herna, která je tímto alespoň částečně nahrazena. V teplém počasí si mohou zákazníci vychutnat zmrzlinu a další sortiment venku na předzahrádce.

Rodinná farma hospodaří v obci Drmaly v Podkrušnohoří. Kromě krav a koz chová i slepice. Aktuálně se zaměřuje pouze na výrobu zmrzliny a sorbetů, dříve produkovala také tvaroh, jogurty či žervé.

Reklama

Související témata:

Doporučované