Hlavní obsah

V Chotěboři by opravované varhany v kostele mohly znovu hrát v letošním roce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V chotěbořském kostele sv. Jakuba by mohly znovu začít hrát varhany v letošním roce. Nástroj z roku 1908 byl ve špatném stavu, podstatná část byla převezená do varhanářské dílny.

Článek

Teď bude v kostele varhanář Petr Fischer opravené díly znovu skládat. Na opravy za 1,8 milionu korun se zatím i pomocí „adopce“ píšťal podařilo vybrat přes milion. Spolek, který peníze shání, se o podporu uchází také v soutěži veřejných sbírek Máme vybráno.

Aktivita spolku pro opravu varhan trvá od léta 2016, první etapa oprav začala před třemi lety. Varhany, které postavil varhanář Jan Tuček, už byly podle předsedy spolku za hranicí své životnosti. „Na projektu jsme spolupracovali s diecézním organologem,“ uvedl předseda spolku Jakub Pikla.

Déle než rok jsou varhany nefunkční. Podstatná část byla snesená z kůru a odvezená do varhanářské dílny. Mezitím byla opravená i skříň varhan. „Pevně věříme, že se nám podaří už během letošního roku část těch varhan zprovoznit, aby se na ně dalo alespoň částečně hrát,“ řekl Pikla.

Na opravy varhan opakovaně přispělo město, peníze na ně plynou i díky veřejné sbírce. Lidé si také mohou na webu vybrat některou z varhanních píšťal a za určitou částku ji symbolicky adoptovat. Zdrojem příjmů byly rovněž výtěžky z benefičních akcí. „Teď je bohužel víc než rok není možné pořádat,“ připomněl předseda spolku dopady koronavirové epidemie.

Mezi 305 účastníky letošní soutěže Máme vybráno zaměřené na záchranu kulturního dědictví je deset projektů z Vysočiny. Lidé mohou svým hlasem na webu podpořit například sbírku na opravy kostela v Zahrádce, kostelů pod hradem Lipnice, v Havlíčkově Brodě, Jaroměřicích nad Rokytnou a v Rovné, na kapli sv. Anny v Pelhřimově nebo na zvony v Domaníně a Vojslavicích.

První kolo hlasování končí 20. června, krajští finalisté postoupí do druhého kola. Jména vítězů, kteří se podělí o 100.000 korun, budou vyhlášená 14. září v Praze. ČTK to sdělil koordinátor projektu Jan Štifter.

Reklama

Doporučované