Hlavní obsah

V době požárů byl premiér na dovolené na Havaji, teď se omlouvá

Foto: Profimedia.cz

Australský premiér Scott Morrison.

Reklama

Australský premiér Scott Morrison se omluvil, že v době, kdy jeho zemi sužují ničivé požáry, vyrazil na dovolenou. Zprávy o jeho odjezdu vyvolaly protesty, které zesílily po smrti dvou dobrovolných hasičů.

Článek

Hasičské jednotky v Austrálii bojují s více než 100 požáry. Hašení komplikují rekordně vysoké teploty, Austrálie v uplynulém týdnu zažila dva nejteplejší dny v historii.

Ve čtvrtek při cestě k zásahu zemřeli dva dobrovolní hasiči, když jejich vozidlo zasáhl padající strom. Premiér v souvislosti s tím svou dovolenou zkrátil.

Právě jeho nepřítomnost vyvolala mezi Australany nespokojenost, která vedla až k protestům. „Hluboce lituji, pokud jsem urazil některého z mnoha Australanů postižených hroznými požáry vegetace tím, že jsem v tuto dobu vyrazil s rodinou na dovolenou,“ omlouval se premiér Scott Morrison.

Už předtím kritici jeho vládě vyčítali, že je nečinná v boji proti změnám klimatu, jimž je rekordně horké léto v Austrálii připisováno.

V rozhovoru s rádiem 2GB Morrison potvrdil, že je s rodinou na Havaji, o čemž se už dříve spekulovalo.

Premiér ale zdůraznil, že dostává pravidelné informace o vývoji situace kolem boje s požáry i obětech erupce na Novém Zélandu. „Vzhledem k aktuálním tragickým událostem se vrátím do Sydney, jakmile to bude možné zařídit,“ řekl Morrison.

Australané už delší dobu kritizují Morrisona a jeho vládu kvůli nečinnosti v oblasti klimatické změny.

K Australanům se nedávno připojila také OSN, podle které země patří k menšině v G20, která neplní emisní sliby. Austrálie má podle premiéra na svědomí pouze 1,3 % světových emisí, v přepočtu na hlavu ale země patří k největším znečišťovatelům.

Požáry v Austrálii trvají už do září a mají na kontě osm obětí. Oheň zničil více než sedm stovek domů a plameny spálily několik milionů hektarů australské půdy. Úřady si se situací nevědí příliš rady, ke zlepšení by tak mohly přispět lednové a únorové deště.

Reklama

Související témata:

Doporučované