Hlavní obsah

Noc po tragickém výbuchu. Důl v Karviné hlásí 5 obětí, dalších 8 lidí se však stále pohřešuje

Záběry od sídla Dolu ČSM v Karviné, kde po výbuchu metanu zahynulo několik horníků.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Neštěstí se stalo ve čtvrtek kolem 17. hodiny, práce v dole byly okamžitě zastaveny, místo prohledávají záchranáři.

Článek

V uhelném dole ČSM v Karviné vybuchl ve čtvrtek krátce po 17. hodině odpoledne metan. Neštěstí se stalo v severní lokalitě dolu, 880 metrů pod zemí. Práce v podzemí byly po výbuchu okamžitě zastaveny, všechny pracovní čety vyfáraly na povrch.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský hodinu před půlnocí potvrdil, že o život přišlo jistě pět lidí a dalších 8 se pohřešuje.

Deset horníků bylo zraněno a byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě nebo do nemocnice v Karviné. Jeden ze zraněných horníků byl při převozu v ohrožení života.

Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci.

Na místě u sídla Dolu ČSM byl v noci reportér Seznamu, obrázky, které natočil, si můžete prohlédnout ve videu v úvodu textu.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že jeden ze zraněných horníků byl odhozen tlakovou vlnou a jeho zraněné jsou spíše lehká. Je v péči lékařů karvinské nemocnice.

Další muž utrpěl popáleniny na rukou a v obličeji. Byl při vědomí. „Letecky do nemocnice přepravil vrtulník muže s četnějšími popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horních i dolních končetin. Byl v ohrožení života,“ řekl Humpl.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová uvedla, že její nemocnice dosud přijala dva zraněné. „Jeden pacient je na operačním sále popáleninového centra. Není možné blíže specifikovat jeho zdravotní stav. Druhý je při vědomí. S lékaři komunikuje, jeho stav je proti druhému pacientovi lehčí,“ řekla.

Sedm dalších zraněných ošetřili záchranáři na místě, jejich zranění byla lehčího charakteru, doplnil pak mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Na neštěstí reagoval premiér Andrej Babiš, vyjádřil soustrast pozůstalým a řekl, že stát je připraven okamžitě pomoci. Na twitteru dále napsal, že pomoc nabídl i polský premiér, řada jehož krajanů mezi obětmi výbuchu.

První informace o neštěstí. Hovoří mluvčí OKD:

Hovoří mluvčí OKD Ivo Čelechovský.Video: Seznam Zprávy

V podzemí nyní zasahují báňští záchranáři. Prohledávají prostory, které byly výbuchem zasaženy. Server denik.cz píše, že podle jeho informací v místě postiženém výbuchem stále hoří a záchranáři se tam nemohou dostat.

Denik.cz také píše, že postiženými mohou být polští horníci, kteří zpravidla pracují pro dodavatelské firmy najaté důlní společností OKD.

Stát je připraven okamžitě pomoci, napsal na Twitteru k dnešnímu neštěstí v dole ČSM na Karvinsku premiér Andrej Babiš (ANO). Pomoc podle něj nabídl i premiér Polska, Babiš vyjádřil soustrast pozůstalým po hornících, kteří při neštěstí zahynuli.

Důl ČSM je součástí společnosti OKD, jejímž majitelem je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Reklama

Související témata:

Doporučované