Hlavní obsah

V Evropě vzniká nová mezinárodní vojenská síla. Česko mezi spojenci chybí

Foto: Shutterstock.com

V Evropě vzniká nová mezinárodní vojenská síla.

Reklama

Devět zemí EU se zavázalo vytvořit společnou vojenskou sílu, která bude fungovat mimo struktury NATO. Německo, Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Estonsko, Španělsko, Portugalsko a Británie podepsaly v Lucemburku návrh sestavený Francií. ČR mezi spojenci chybí.

Článek

Devět zemí EU se v Lucemburku přihlásilo k francouzskému návrhu projektu evropské intervenční iniciativy, tedy vojenské síly, která by mohla být rychle nasazena v krizové situaci. Příslušný dokument byl podepsán na okraj jednání ministrů obrany a zahraničí zemí EU a podle šéfky unijní diplomacie Mogheriniové by měl podpořit společné programy unijních států v rámci takzvané trvalé strukturované spolupráce v obranné oblasti, označované zkratkou PESCO.

Nově vzniklá vojenská spolupráce bude fungovat mimo rámec NATO. „Nemyslím, že bychom se měli bát nějaké fragmentace nebo zdvojování úsilí,” podotkla Mogheriniová. K projektu označovanému zkratkou EII se kromě Francie přihlásily Německo, Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Estonsko, Španělsko, Portugalsko a také z Unie odcházející Británie, které by měl pomoci udržet obranné napojení na evropské země také po jejím odchodu z Unie.

Budoucí vznik podobné intervenční síly, o jejíž ustavení se zasazuje francouzský prezident Emmanuel Macron, dopoledne uvítal i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Iniciativa by podle něj mohla doplnit a posílit vlastní alianční snahy o lepší připravenost jednotek pro případ krizových situací.

Reklama

Doporučované