Hlavní obsah

Zemi sužované covidem hrozí nová katastrofa. A právě v důsledku epidemie

Foto: Profimedia.cz

Úředníci prohlíží pohřebiště poblíž města Prajágrádž.

Reklama

V indickém městě Prajágrádž nastává období dešťů. Kromě vláhy s sebou letos přináší další obavy. Gangu, na které závisí přes 400 milionů lidí, ohrožují rozkládající se těla obětí covidu-19, pohřbená podél jejích posvátných břehů.

Článek

Největší indická řeka Ganga budí svým enormním znečištěním obavy již dlouhá léta. Podle odborníků teď hrozí, že se stane zdrojem dalších infekčních nemocí.

Pohřebiště v těsné blízkosti řek jsou sice v Indii běžná, obvykle je ale nevyužívá tolik lidí. Indové dávají přednost kremaci. Brutální koronavirová vlna ale vystřelila ceny dřeva a poptávku po obřadech do astronomických výšin. Chudší lidé proto často nemají na výběr a volí pohřeb poblíž vody nebo tělo rovnou pošlou na řeku. Rozkládající se mrtvoly mohou být zdrojem nebezpečných bakterií a hub.

V období dešťů stoupá hladina řek a zaplavuje a odnáší vše v jejich blízkosti. Ze satelitních snímků je možné vypozorovat, že se Ganga loni u Prajágrádže rozlila i do míst, kde dnes leží covidové pohřebiště.

Ganga funguje jako zdroj pitné vody, zavlažovacích systémů a díky vodním živočichům je její bohatství cenné i pro obchodníky a rybáře. Indové se v řece také koupají. Závisí na ní obyčejní farmáři i velké společnosti.

Přestože vyčištění Gangy bývá jedním z předvolebních témat, dosud v této oblasti nebylo dosaženo velkého pokroku. Lidé teď mají pocit, že hrozící katastrofě šlo jednoduše zabránit. Podle politiků to ale není pravda.

„Nebyla jiná možnost. Lidé neměli dost dřeva na kremace,“ říká pro server BBC starostka města Prajágrádže Abilaša Gupta Nandiová. „Vykopali proto mělké hroby, které překryli pískem.“ Politička si je rizika vědoma. S úřady momentálně pracuje na vykopání hlubších hrobů. Těla už podle ní nejde kvůli vysokému stavu rozkladu zcela přemístit.

Odborníci se sice shodují na tom, že koronavirus se skrze vodu nejspíš nepřenáší, děsí je ale dopady znečištění na stovky přilehlých vesnic.

„Pokud neskoncujeme s ukládáním těl podél řeky, nemůžeme vyloučit vznik další infekční nemoci,“ uvedl pro indický server Newsclick lékař B. D. Tripathi z Banaras Hindu University (BHU). „Rozložené mrtvoly jsou nosiči škodlivých bakterií a hub. Tyto drobné organismy se mohou přenést na člověka prostřednictvím masožravých ryb, které v řece žijí.“

Odborníci nebijí na poplach bezdůvodně. Úřady ve svazovém státě Uttarpradéš už musely z Gangy vylovit přes 70 těl, jež řeka vyplavila.

Reklama

Doporučované