Hlavní obsah

V Gruzii pokřtili stovky novorozeňat při hromadném slavnostním obřadu

V hlavním městě Gruzie pokřtili stovky dětí při tradičním hromadném obřadu (video: AP).

 

Reklama

Rodiny z celé kavkazské země přijely do katedrály Nejsvětější Trojice ve městě Tbilisi. Rodiče a příbuzní pak čekali, až přijde čas pro jejich slavnostní obřad. Patriarcha tak přivítal přes 700 nejnovějších členů gruzínské pravoslavné církve.

Článek

V hlavním městě Gruzie Tbilisi proběhl tradiční hromadný křest, při němž bylo pokřtěno celkem 720 novorozeňat v katedrále Nejsvětější Trojice. Chrám byl plný rodičů a příbuzných, kteří čekali, až na ně přijde řada. Přivítali tak nejnovější členy do gruzínské pravoslavné církve.

Místní patriarcha Ilia Il řídí tuto ceremonii a stal se při této události kmotrem všech zúčastněných dětí. Celkově za svůj život takto pokřtil kolem 33 tisíc novorozeňat.

„Je to štěstí a dar od boha, že se nám narodilo třetí dítě. A teď máme i požehnání od patriarchy. Bude se modlit za naši rodinu a malou Mariam,” řekl jeden z otců pokřtěné půlroční holčičky.

Hromadný obřad pochází z iniciativy církve. Země se v minulosti potýkala s nízkou porodností, církev se tak pokoušela zvýšit počet narozených dětí. Od roku 2007 do roku 2008 se počet novorozenců zvýšil z 49 287 na 56 565. A místní statistiky uvádí, že od roku 2008 porodnost opravdu neklesla.

„Máme zde případy, kdy manželé měli už vnoučata, ale rozhodli se ještě počít,” řekl místní patriarcha.

Obřady se konají nejméně čtyřikrát ročně. Rodiny do katedrály přicházejí ze všech koutů z celé Gruzie.

Reklama

Doporučované