Hlavní obsah

V hlavní roli roušky a limit pro oslavy. Německo zpřísní opatření

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová.

Reklama

aktualizováno •

Německo se chystá opět zpřísnit opatření v boji s koronavirem. Kancléřka Angela Merkelová se na tom dohodla při jednání s premiéry spolkových zemí, které trvalo několik hodin.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová a 16 premiérů tamních spolkových zemí se ve středu sešli v Berlíně, aby se pokusili dohodnout na společném postupu během nové vlny pandemie koronaviru. Děje se tak v době, kdy země za poslední den eviduje více než 5000 nově nakažených, a to poprvé od dubna.

Opatření, která Německo udělá v příštích dnech a týdnech proti šíření koronaviru, budou rozhodující pro to, jak se země vyrovná s pandemií covidu-19, řekla po jednání Merkelová.

„Regionální řešení lokálních epidemií byla silnou stránkou Německa. Jak ale roste počet oblastí s vysokým výskytem kritických případů, potřebujeme jednotná pravidla,“ citovala před jednáním agentura Reuters slova Armina Lascheta, předsedy vlády Severního Porýní-Vestfálska.

Němečtí lídři se dohodli na stanovení limitu deseti účastníků a dvou domácností pro soukromé akce, které se budou konat v těch regionech Německa, jež byly označeny jako ohniska koronaviru.

Daná pravidla vejdou v platnost, jakmile určitá oblast bude evidovat více než 50 nakažených na 100 000 obyvatel za týden. Zároveň bude ve stejnou chvíli povinností „večerka“ pro hospody a restaurace, podniky tak budou muset zavřít v 11 hodin večer. Zmiňovanou hranici překonala v posledních dnech řada velkých německých měst včetně Berlína, Kolína nad Rýnem, Stuttgartu či Brém.

Pokud některý z německých regionů během týdne zaznamená 35 infikovaných na 100 000 obyvatel, bude na jeho území povinné nosit roušku tam, kde lidé pobývají delší dobu a ve větších počtech. Tato změna byla součástí plánu, se kterým kancléřka Merkelová na středeční jednání zamířila.

Merkelová se dnes výslovně obrátila na mladé lidi, „aby se nyní obešli bez několika večírků, a mohli díky tomu dobře žít zítra nebo pozítří“.

Bavorský premiér Markus Söder rovněž navrhuje, aby v celém Německu byla zavedena jednotná pokuta 250 eur za porušení rouškové povinnosti a souhlasně se už k návrhu vyjádřil také Laschet. Zda se premiéři s Merkelovou na tomto opatření dohodli, zatím ovšem není jasné.

Podle DPA předsedové zemských vlád s kancléřkou nenašli shodu v oblasti sporných zákazů ubytování pro obyvatele z rizikových německých regionů v hotelích či penzionech. Rozhodnutí se má v tomto bodě odložit na 8. listopadu, kdy bude ve většině zemí po podzimních prázdninách.

V mnoha spolkových zemích musí cestující z oblastí s vysokými počty infikovaných už nyní předložit osvědčení o negativním testu na koronavirus, pokud chtějí přenocovat v místních ubytovacích zařízeních. Přespání u přátel nebo příbuzných je přitom povolené. Některé spolkové země ale s tímto sotva týden starým opatřením nesouhlasí a neuplatňují ho.

Merkelová opakovaně zdůrazňovala, že chce bezpodmínečně zabránit dalšímu výraznému omezení společenského a ekonomického života, jako tomu bylo na jaře. Podle DPA při středečním jednání s premiéry spolkových zemí ale řekla, že dosavadní opatření nejsou dostatečně tvrdá na to, aby se podařilo šíření koronaviru zastavit. Omezení, na kterých se dosud účastníci schůzky shodli, povedou podle kancléřky jen k tomu, že se ve stejném složení všichni sejdou za dva týdny a budou muset přijímat další, tvrdší opatření.

Reklama

Doporučované