Hlavní obsah

V Hodoníně zahájilo provoz očkovací centrum v kulturním domě

Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj dnes zahájil očkování proti nemoci covid-19 ve velkokapacitním centru v kulturním domě v Hodoníně.

Článek

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) novinářům řekl, že tento týden začne očkování v centrech v Kyjově a Znojmě, v pondělí v Břeclavi. Postupně přibudou ještě Blansko, Hustopeče a časem i Vyškov. Kraj chce do konce prázdnin aplikovat vakcínu 770 000 obyvatelům z celkového 1,2 milionu obyvatel kraje.

Hodonínské centrum v současnosti zvládne podat vakcínu 500 lidí a časem i 1000 za den, uvedl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Podle Grolicha se ale bude očkovat 500 lidí za den asi až od dubna, kdy bude dostatek vakcín.

Hodonín nejprve zvažoval očkovací centrum na zimním stadionu. „Byl by tam ale teplotní diskomfort. Potom jsme natipovali ještě jednu tělocvičnu, která neprošla kvůli technickým a hygienickým parametrům. Kulturní dům je důstojné a pěkné místo s hezkým zázemím,“ uvedl k výběru starosta Hodonína Libor Střecha (Pro Hodonín).

Podle Grolicha zahájí v týdnu očkování i centrum v Kyjově v kulturním domě a ve Znojmě ve sportovní hale. Za týden v pondělí se pak přidá Břeclav ve školském domě. Postupně přibudou Blansko se sportovní halou a Hustopeče se společenským sálem. Časem začne fungovat ve Vyškově centrum ve sportovní hale, ve Vyškově se zatím očkuje v nemocnici. Grolich uvedl, že v očkovacích centrech je personál schopný podat vakcínu víc lidem než v nemocnici.

Očkovací centra by měla používat vakcínu Pfizer, pro mobilní týmy bude sloužit vakcína Moderna a pro praktické lékaře očkovací látka AstraZeneca, řekl Grolich. Kromě sedmi krajských očkovacích center funguje ještě velkokapacitní očkovací centrum na brněnském výstavišti, toto centrum zajišťuje Fakultní nemocnice Brno.

Jihomoravský kraj chce do konce srpna vakcínu proti covidu podat 770 000 lidí nad 15 let, což je 70 procent populace, která čítá 1,2 milionu obyvatel. Strategie stojí na čtyřech pilířích. Prvním jsou očkovací místa a mobilní týmy nemocnic, druhým velkokapacitní očkovací centra, třetím praktičtí a ambulantní lékaři a čtvrtým neziskové organizace.

Reklama

Doporučované