Hlavní obsah

V Hongkongu bylo zatčeno 47 aktivistů, hrozí jim doživotní trest

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jsou obviněni ze „spiknutí za účelem rozvracení země“ a hrozí jim doživotní trest. Hongkongská policie dnes zatkla 47 prodemokratických aktivistů. Informovala o tom světová média.

Článek

Podle agentury AFP se jedná o dosud největší zatýkání za jediný den na základě bezpečnostního zákona, který v Hongkongu platí od června loňského roku.

Rozhodnutí Pekingu o zavedení bezpečnostního zákona ostře kritizovali představitelé řady západních států i institucí, a to včetně Evropské unie, Spojených států a Severoatlantické aliance. Podle nich omezuje autonomii města pod čínskou správou.

Takzvaný zákon pro Hongkong definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Právě na základě posledního bodu bezpečnostního zákona byly dnes zadrženy desítky aktivistů.

Podle BBC jde o 39 mužů a osm žen ve věku od 23 do 64 let. Policie všechny zadržela ve stejnou chvíli, vyslýchala je, některým zabavila mobilní telefony a počítače. Zahraniční agentury s odvoláním na oficiální policejní prohlášení uvádí, že případ bude posuzovat soud v pondělí.

Skupina je obviněna z toho, že v loňském roce údajně uspořádala a zúčastnila se nelegálních primárních voleb před volbami do hongkongského parlamentu, které pak byly kvůli pandemii koronaviru odloženy. Primárek se tehdy zúčastnilo přibližně 600 tisíc obyvatel Hongkongu.

Mezi obžalovanými jsou profesoři, advokáti, sociální pracovníci a mnozí mladí aktivisté, píše AFP. Mezi obviněnými jsou například známý aktivista a profesor práv Benny Tai, bývalá novinářka a prodemokratická zákonodárkyně Claudia Moová nebo známý hongkongský aktivista Eddie Chu Hoi-dick. Jedním z obviněných je podle agentury DPA také prominentní aktivista Joshua Wong, který si již ve vězení odpykává roční trest.

Podle médií jde o stejné aktivisty, kteří byli zatčeni už v lednu při velké policejní akci. Později však byli propuštěni. Mezinárodní organizace Amnesty International lednové protesty označila za „nejdrsnější ukázku“ toho, jak funguje nový národní bezpečnostní zákon, připomíná BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hongkongský aktivista Jimmy Sham.

Mezi obviněné patří také třiatřicetiletý aktivista a jeden z hlavních organizátorů protestů v roce 2019 Jimmy Sham. Ten v reakci na zatčení prohlásil, že demokracie nikdy není darem z nebe. „Zůstaneme silní a budeme bojovat za to, co chceme,“ řekl novinářům před tím, než šel na policejní stanici.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnešní incident označil za „hluboce znepokojivý“ a zatčení hongkongských aktivistů ostře kritizoval. Podle něj tento případ ukazuje, že bezpečnostní zákon se používá spíše pro potlačení politického disentu než pro nastolení pořádku, jak to původně slíbila čínská vláda. Dodal také, že zákon o národní bezpečnosti porušuje společnou (čínsko-britskou) deklaraci a jeho použití je v rozporu se sliby čínské vlády.

Kancelář Evropské unie v Hongkongu v reakci na události ve městě vyzvala k okamžitému propuštění zadržených.

Reklama

Doporučované