Hlavní obsah

V Hongkongu vymysleli originální řešení bytové krize. Mikrobyt ve vodovodní trubce

Pronájem mikrobytu může být až pětkrát levnější než nájem běžného bydlení v Hongkongu.Video: AP

 

Reklama

Celá domácnost na asi devíti metrech čtverečních. Architekt James Law přišel s neobvyklým využitím vodovodních trubek, které přeměnil na plně funkční bydlení. Chce tak poskytnout cenově dostupné bydlení mladým lidem.

Článek

S originálním nápadem, jak zpracovat nevyužité vodovodní trubky, přišel architekt James Law. Vymyslel mikrobyt o ploše asi devět metrů čtverečních, který je vybaven ložnicí, kuchyní i koupelnou.

Zatím vytvořil jen prototyp, aby zjistil, jaký je zájem veřejnosti. Na projekt se ale už ptají lidé z celého světa. Myšlenka na inovativní nápad přišla náhodou, když viděl množství zbylých nevyužitých trubek z rekonstrukcí.

„Proč se ty trubky vyhazují, když tady v Hongkongu čelíme problému drahého bydlení? Mladí lidé mají potíže si vlastní bydlení pořídit. Tak proč bych tyto betonové trubky nekoupil za velmi nízké náklady a nezkusil je přeměnit na roztomilé mikrobyty,” řekl pro agenturu AP Law.

Byt je vybaven lavičkou, která se dá rozložit na postel. Zakřivená zeď je opatřena policemi pro televizi a knihy. Další police slouží pro minilednici a mikrovlnnou troubu vedle kuchyňského dřezu pod klimatizací. Koupelna na konci bytu zahrnuje sprchu a toaletu.

V Hongkongu ceny bytů neustále rostou a projekt je spíše krátkodobým řešením krize. Pronájem mikrobytu může být až pětkrát levnější než nájem běžného bydlení. Obytné trubky by mohly být umístěny mezi stávající budovy nebo pod dálniční nadjezdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované