Hlavní obsah

V Královéhradeckém kraji skončila oprava hradu Vízmburk

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava zříceniny hradu Vízmburk u Havlovic na Trutnovsku skončila, vyšla na 16,8 milionu korun, většinu pokryla evropská dotace. Otevření opravené památky je naplánované na konec května 2021.

Článek

Rekonstrukce hradu začala v březnu. Stavbaři zabezpečili pozůstatky hradu, zdi dostavěli do výšky, kterou měly při odkrytí památky před 36 lety, opravili sklepy a zpřístupnili hradní věž.

„Návštěvníci se mohou těšit také na expozici o historii hradu, která bude v opravených prostorách hradu. Náklady na její vybudování se pohybují okolo 600 000 korun,“ řekl Jaroslav Balcar ze Sdružení pro Vízmburk.

Stavbaři opravili a zastřešili obvodovou zeď, včetně objektů při obvodu hradu. Od roku 2013 byla takto zabezpečena pouze asi jedna čtvrtina, zbytek byl zastřešen provizorně. Šířka střechy je nyní od deseti do 14 metrů, hrad je tak kromě nádvoří kompletně zastřešen. Návštěvníci se také dostanou po novém schodišti na vyhlídku zhruba na šest metrů vysoké hradní věži. Opravené jsou i tři navzájem propojené sklepy.

Pozůstatky hradu ze 13. století objevil v roce 1972 pod vrstvou hlíny archeolog Antonín Hejna. O existenci hradu se sice vědělo, ale nikdo neměl tušení, jak byl rozsáhlý. To ukázal až následný archeologický výzkum. Dobový tisk hrad nazýval podkrkonošskými Pompejemi, protože pod nánosy hlíny se dochovaly zdi místy až do výšky osmi metrů.

Oprava hradu je součástí česko-polského projektu „Po stopách společné středověké historie“. Projekt má přiblížit období husitských válek. Součástí projektu bude také naučná stezka po 19 historických objektech česko-polského pomezí.

Reklama

Doporučované