Hlavní obsah

V Hranicích u nádraží se začala stavět cyklověž, stát bude 19 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

U vlakového nádraží v Hranicích na Přerovsku začala stavba cyklověže pro více než stovku kol. Hotova by měla být v červenci. Cyklověž bude stát 19 milionů korun, z toho téměř 15 milionů město získalo jako dotaci.

Článek

Od stavby věže umožňující bezpečné zaparkování kol si město slibuje, že lidé budou více využívat tento způsob dopravy a uleví tak přetížené dopravě v okolí nádraží. „Stavba cyklověže byla zahájena v dubnu, kapacita věže je až 118 kol. Je to další krok pro podporu cyklodopravy v Hranicích. Nedávno jsme vybudovali cyklostezku z Teplic směrem na Hranice, která bude pokračovat dál po dokončení protipovodňových staveb. Nyní chceme podpořit cyklodopravu i směrem na vlakové nádraží. Je zde stále hodně aut, přetížená doprava a není řešením stále přidávat parkovací místa,“ uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Město od cyklověže očekává, že část řidičů, kteří nyní na nádraží jezdí autem, začne používat kola či koloběžky, čímž se vyřeší problém s parkováním v lokalitě. Dosud totiž možnost bezpečného uložení kola v areálu nádraží neměli. „Cyklista tak poté bude mít možnost bezpečně a rychle kolo uložit, parkování kola bude navíc levnější, než kdyby k nádraží přijel autem. Věříme, že se četnost cyklodopravy na vlakové nádraží zvýší a tím se ulehčí automobilové dopravě,“ doplnil Bakovský.

S parkováním u vlakového nádraží má město problém dlouhodobě. V minulosti zde významně rozšířilo počet parkovacích míst a další parkoviště zřídilo na nevyužívané části autobusového nádraží. Od konce loňského roku zde byl spuštěn i inteligentní parkovací systém v podobě světelných tabulí informujících o obsazenosti míst. Kvůli snížení dopravní zátěže zavedlo město předloni v dubnu MHD zdarma.

Cyklověže většinou stojí u vlakových nádraží. Parkování pod střechou využívají především majitelé dražších kol, kteří je nechtějí nechávat zamčené před nádražím. Prostor věže totiž monitorují kamery městské policie. Součástí věže je automatický samoobslužný systém, uložení nebo vydání kola trvá asi půl minuty. Za úschovu lidé zaplatí ve většině měst pět korun za den, držitelé In-karty Českých drah mají úschovu zdarma. Novou cyklověž zprovoznila po rozsáhlé rekonstrukci autobusového nádraží naposledy radnice v Šumperku, a to letos v lednu, například v Přerově ji cyklisté využívají již od roku 2015.

Reklama

Doporučované