Hlavní obsah

V Hřensku vyjedou o víkendu loďky v soutěskách na řece Kamenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od soboty se mohou turisté v Hřensku na Děčínsku opět svézt loďkami v soutěskách na říčce Kamenici. Výletníci budou sedět odděleně. ČTK to dnes řekl starosta obce Zdeněk Pánek (nezávislý).

Článek

Počítá s menším zájmem, obec navštěvují z 50 procent cizinci.

„Hygienické prostředky máme nakoupené. Máme rukavice, máme i roušky, kdyby někdo ztratil. Lodičky se budou dezinfikovat po každé jízdě,“ uvedl Pánek. K opatřením dodal, že by se obci vyplatilo, kdyby přijížděly rodiny. Na lodičkách by tam mohlo být více lidí, protože by se od sebe oddělovaly skupiny, nikoli jednotlivci.

Do Hřenska zavítá každoročně přes 400.000 lidí. Nejčastějším cílem návštěv je Pravčická brána a soutěsky. Z provozu lodiček a parkovišť má obec příjmy, které slouží na investice. Zatím podle Pánka přišla samospráva o více než tři miliony korun. „To je nejen vstupné ze soutěsek, ale i z našich parkovišť,“ řekl starosta.

Mezi hosty z ciziny v Hřensku převažovali tradičně Němci, v posledních letech se zvýšil počet turistů z Polska, Pobaltí, přijíždějí i lidé z Japonska a Číny, z Libereckého kraje pak Arabové. Pánek míní, že by se Češi nemuseli vydávat na dovolené do zahraničí, mohli by objevovat Česko a zajet i do Hřenska. Počítá i s tím, že by se mohly otevřít hranice a obec by opět zaplavili zahraniční výletníci. „Zda doženeme ztrátu, netroufnu si říct,“ dodal.

Reklama

Doporučované