Hlavní obsah

V Indii mají první sloní nemocnici. Stovky zvířat v zemi denně prochází mučením

První sloní nemocnici otevřeli v Indii. Pomoc potřebují stovky mučených zvířat.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Nezisková organizace v Indii založila první zdravotnické centrum pro ošetřování a chov slonů indických, kteří patří k ohroženým druhům. Zvířata k ošetřovatelům přichází se zraněními způsobenými i špatným chováním lidí. Podle agentury Reuters jsou v zemi stovky slonů v zajetí a jejich chovatelé používají brutálních metod k jejich zkrocení.

Článek

V indické divočině se pohybuje přibližně 25 tisíc slonů. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody se slon indický řadí k celosvětově ohroženým druhům.

Výchova pomocí ostrých kovových háků

Zatímco je tento savec v Indii vnímán jako kulturní a náboženská ikona, místní je stále pronásledují a zacházejí s nimi špatně, pakliže jim ničí jejich domovy, úrodu nebo je ohrožují na životech, uvádí agentura Reuters.

Stovky slonů napříč celou zemí jsou drženy v zajetí – buď jsou součástí turistických atrakcí, nebo právě pro výše zmíněné náboženské důvody bývají drženi v různých pevnostech, palácích a velkých chrámech. Jejich vlastníci a krotitelé často používají ostré kovové háky, aby je donutili poslušnosti, dodává agentura.

Sloni přichází i slepí, nemocnice je vybavená

První zdravotnické zařízení pro slony v Indii leží u města Mathura, v záhybu řeky Jamuna ve státě Uttarpradéš. Provozuje ho nezisková organizace z Nového Dillí Wildlife SOS. Momentálně poskytuje trvalé útočiště 22 slonům, své kapacity má ale rozšířit až pro 50 těchto zvířat, zatímco další bude průběžně ošetřovat.

„Tihle sloni si prochází týráním, brutalitou a krutostí jenom proto, aby na nich mohli lidé jezdit. Při těchto výchovných procesech se u nich ale vyvíjí hnisavé abscesy, vnitřní zranění, problémy s páteří a celá řada dalších zdravotních problémů, o které by se měl někdo zajímat,” vysvětluje spoluzakladatel organizace Wildlife SOS stojící za otevřením nemocnice Kartrick Satyanarayan.

Nemocnice disponuje moderním zdravotnickým zařízením jako digitálním rentgenem nebo vlastním anesteziologickým vybavením. Zvířata jsou kvůli výše uvedeným problémům mnohdy neklidná. Zdravotníci se však musí potýkat i se slony, kteří trpí slepotou nebo artritidou.

„Se slony se zachází špatně a pomalu se přibližují k vyhynulým druhům. Myslím, že je opravdu důležité, že s tím konečně začínáme něco dělat,” popisuje své dojmy australská návštěvnice centra Elizabeth Ritsonová.

Součástí programu zdravotnického centra má být podle Satyanarayana mimo ošetřování a chov slonů také centrum výuky k ochraně přírody pro studenty, kteří o to budou mít zájem, píše agentura Reuters.

Reklama

Doporučované