Hlavní obsah

V Indii se snaží udržet lidi doma s pomocí populárního seriálu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Druhá nejlidnatější země světa čelí kvůli koronaviru dosud největšímu zákazu vycházení. Vláda proto přišla s neobvyklým plánem, jak udržet občany doma. Na televizní obrazovky vrátí populární indický seriál Rámájana.

Článek

Seriál natočený v 90. letech se na televizní obrazovky vrátí v sobotu. Indický televizní kanál DD India ho bude vysílat dvakrát denně. První díl bude v televizi od 9 do 10 ráno, druhý pak od 9 do 10 večer. Na svém Twitteru to oznámil indický ministr informací Prakash Javadekar.

Země prozatím vyhlásila třítýdenní karanténu. Rámájana, která čítá 50 dílů, tak bude občany bavit celých 25 dní. V minulosti fungoval seriál na diváky jako magnet. Hned po jeho premiéře žádali Indové o jeho opětovné odvysílání.

Scénář vychází z jednoho z nejstarších indických eposů, za jehož autora bývá považován legendární mudrc Válmíki. Pojednává o pouti kóšalského prince Rámy a jeho věrné manželky Síty. Ráma byl následkem královských intrik odsouzen ke 14 letům vyhnanství, do kterého se uchýlil se Sítou. Na trůnu ho nahradil jeden z jeho bratrů Bharata.

Umělecké zobrazení jedné z bitev odehrávající se v eposu Rámájana.

Ráma zažívá během časů strávených mimo své království mnohá dobrodružství. Bojuje s démony a musí zachránit svou ženu, kterou unese jejich král Rávana. Za pomocí opičího krále se mu to podaří a po četných peripetiích se vrátí na svůj právoplatný trůn. Epos, který se skládá z 24 000 dvojverší inspiroval po celá staletí indické dramatiky a básníky, kteří na něj ve svých dílech odkazovali.

V Indii je podle specializovaného webu Univerzity Johnse Hopkinse 775 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Na nemoc COVID-19 zemřelo v zemi 20 lidí. Země je však kritizována za nízký počet provedených testů. Podle agentury Reuters jich bylo provedeno pouze 26 798. To je v porovnání se západními zeměmi žalostně nízké číslo. Indové čelí nátlaku od svých sousedů, kteří po nich často chtějí potvrzení o tom, že nejsou nakažení. Země se obává přehlcení nemocnic a zřizuje proto specializovaná call centra, ve kterých budou pracovat jako lékaři studenti medicíny.

Problém by pro Indii mohl představovat také nedostatek potravin. Mnoho Indů se kvůli současným opatřením ocitlo bez denních příjmů. Čtvrtina indické populace přitom žije pod hranicí chudoby a téměř dva miliony lidí jsou bez domova. Vláda proto připravuje záchranný finanční balíček a některé organizace zase na ulicích potraviny přímo rozdávají.

Reklama

Související témata:

Doporučované