Hlavní obsah

V Indii začal klesat počet nakažených. „Iluze“, obávají se odborníci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet nově nakažených během posledních 24 hodin se v Indii poprvé od 21. dubna propadl pod hranici 300 000. Zahraniční odborníky to ale neuklidňuje. Země stále nemá koordinovanou strategii, málo testuje a počty mrtvých dál rostou.

Článek

Křivka zobrazující denní počty nově nakažených covidem-19 v Indii se v posledních dnech a týdnech zaoblila a mohlo by se tak zdát, že vrchol katastrofální vlny už by druhá nejlidnatější země světa mohla mít za sebou. Světová zdravotnická organizace (WHO) a další zahraniční experti ale upozorňují, že to je mylný dojem.

„V Indii je ještě mnoho oblastí, kde čísla stále stoupají,“ prohlásila vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumja Svaminathanová. Znepokojující je podle ní vysoká míra pozitivity testů, která se pohybuje kolem 20 procent. „Ve velkém množství indických států testování pořád není odpovídající. Když je tak vysoká míra pozitivity testů, je zřejmé, že netestujeme dost,“ dodala.

„Pokles potvrzených případů covidu v Indii je iluze,“ napsal na Twitteru profesor medicíny S. Vincent Rádžkumár, který působí v nemocnici Mayo Clinic ve Spojených státech. „Vzhledem k omezenému testování je celkové číslo silně podhodnocené. Potvrzené případy mohou být zaznamenány jen tam, kde je lze potvrdit, a to v městských oblastech. Venkovské oblasti případy nepočítají,“ uvedl.

Zahraničí radí Indii celostátní lockdown

Už několikátý den po sobě počet mrtvých v Indii překročil 4 000. Vláda premiéra Naréndry Módího je kritizována, že klíčová rozhodnutí týkající se koronavirových opatření nechává na jednotlivých státech a že nepostupuje dostatečně rychle při očkování obyvatelstva, ačkoli je Indie největším výrobcem vakcín na světě.

Zavést celostátní lockdown už Indii doporučil například americký vládní epidemiolog Anthony Fauci nebo Indická lékařská asociace. „Musíte vypnout… musíte přetrhnout řetězec přenosu,“ řekl Fauci. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se k takovému kroku tamní vláda chystala přistoupit.

Odpověď na otázku proč rozebírá ve své analýze redaktorka americké CNN. Ta v článku vysvětluje, že Módí si už další celostátní lockdown po tom loňském, který trval téměř čtyři měsíce, de facto nemůže dovolit.

Článek připomíná ničivý dopad loňských lockdownů asi na 100milionovou skupinu dělníků, kteří musí daleko cestovat za prací. Mnoho z nich zůstalo kvůli lockdownu bez práce, daleko od domova a navíc kvůli zrušení dopravních spojů i bez možnosti vrátit se pod vlastní střechu. Následovalo shlukování na nádražích a dlouhé pochody obrovských skupin, které byly samy o sobě nebezpečné a zvýšily i riziko šíření koronaviru.

Nový neznámý lék

BBC zároveň informuje o novém léku, který Indie sama vyvinula a nově ho pouští do oběhu. Vláda tvrdí, že „bude nesmírným přínosem pro lidi trpící covidem-19“.

Lék nese název 2-DG, úřady ho schválily a nejdřív má být k dispozici v nemocnicích v hlavním městě. Vyvinula ho indická vládní agentura ve spolupráci s firmou Dr. Reddy's. Vláda uvádí, že by lék měl „podle výsledků klinických testů zajistit rychlejší zotavení hospitalizovaných a snížit závislost na dodatečném kyslíku“.

Moc se toho ale o něm neví a někteří odborníci na veřejné zdraví podle BBC upozorňují na nedostatek zveřejněných dat o léku a jeho účinnosti.

Západ země pustoší navíc i cyklon

Téměř 150 000 lidí bylo evakuováno v indickém státě Gudžarát před příchodem silného cyklonu Tauktae, který postupuje podél západního pobřeží Indie směrem na sever. Živel se již prohnal kolem pobřežních států Kérala, Karnátaka, Goa a Maháráštra, v nichž si vyžádal 12 obětí, informovala dnes agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek cyklonu Tauktae.

„Bude to nejsilnější cyklon, který udeří na Gudžarát za posledních nejméně 20 let,“ řekl agentuře Reuters místní představitel Pankadž Kumár. Gudžarát má bouře zasáhnout dnes mezi 20:00 a 23:00 místního času (16:30 a 19:30 SELČ) a podle meteorologů by mohla způsobit rozsáhlé škody. Stát kvůli cyklonu na dva dny přerušil očkování proti nemoci covid-19, která se nyní v Indii šíří velkou rychlostí.

Dopady cyklonu jsou citelné v indické finanční metropoli Bombaji, kterou zasáhly silné lijáky a vichr. Kvůli němu pozastavilo na několik hodin provoz bombajské mezinárodní letiště a uzavřeny byly některé silnice. Ve státech na jihozápadním pobřeží Indie se pohřešuje 28 rybářských člunů.

Bouři doprovází vichr o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině, který v nárazech dosahuje až 210 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu třetí kategorie. Centrální vláda do ohrožených oblastí vyslala tisíce záchranářů. Na místě jsou záchranné týmy armády, námořnictva a pobřežní stráže.

Reklama

Doporučované