Hlavní obsah

V Indii zrušili kontroverzní 12procentní daň z dámských hygienických potřeb

Vložky jsou nedostatkovým zbožím.Video: Reuters

 

Reklama

Indičtí aktivisté doufají, že zrušení daně pomůže k rozšíření dostupnosti vložek a dalších potřeb a k většímu zapojení žen ve školách i na pracovištích. Podle průzkumu nemá v Indii k hygienickým potřebám přístup více než 40 procent žen.

Článek

V Indii o víkendu zrušili kontroverzní 12procentní daň z dámských hygienických potřeb, která platila od července minulého roku. Hned po zavedení vyvolala podle zpravodajského serveru CNN vlnu kritiky, protože vložky a další hygienické potřeby jsou v Indii nedostatkovým zbožím.

„Myslím, že všechny matky a sestry velmi rády uslyší, že vložky jsou nyní zcela osvobozeny od daní. Vložky nyní nespadají pod žádnou z kategorií daně ze zboží a služeb,“ řekl indický ministr financí Pijuš Gojal.

Rozhodnutí z minulého července, které mělo vůbec poprvé v historii země sjednotit daně ve všech 29 indických státech, vyvolalo řadu protestů. Petici proti 12procentní dani na dámské hygienické potřeby od té doby podepsalo více než 400 tisíc lidí.

Hygienické potřeby stále zůstávají mimo dosah velké části indických žen, miliony z nich žijí v chudých vesnických oblastech. Podle indického národního průzkumu více než 40 procent žen mezi 15 a 24 lety nemá během menstruace přístup k hygienickým potřebám. Jejich nedostatek pak často souvisí se stigmatizací, omezenou účastní na školní výuce, předčasným ukončením vzdělávání a s nižší produktivitou žen na pracovišti.

Indie se nyní připojila k Irsku, Keni a Kanadě a je jednou z mála zemí, kde vložky a další hygienické potřeby nejsou zatíženy daněmi. K protestům proti těmto daním dochází například ve Spojených státech, Velké Británii nebo Austrálii. Někteří američtí politici se snaží bojovat proti takzvané tamponové dani. Aktivisté po celém světě také kritizují „růžovou“ daň, což označuje situaci, kdy ženy platí za podobné produkty více než muži.

Reklama

Související témata:

Doporučované