Hlavní obsah

V indonéském městě Surabaya došlo k dalšímu útoku výbušninou. Cílem tentokrát byla policejní stanice

Na východě Jávy došlo k dalšímu útoku. Výbušnina tentokrát explodovala u policejní stanice.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Ve městě Surabaya na východě indonéského ostrova Jáva došlo k dalšímu útoku výbušninou. Jde už o třetí útok ze série, která začala v neděli výbuchy v křesťanských kostelech.

Článek

Druhé největší indonéské město Surabaya v pondělí čelilo dalšímu útoku ozbrojenců s výbušninami. Cílem tentokrát byla policejní stanice. Zasaženo bylo podle CNN nejméně 10 lidí, z toho čtyři policisté.

Mluvčí policie uvedl, že útočníci byli celkem čtyři. Přijeli na dvou motocyklech a s sebou vezli i osmiletou dívku. Ta jediná útok přežila a nyní se zotavuje v nemocnici. K totožnosti osob včetně malé dívky policie uvedla, že šlo o příslušníky pětičlenné rodiny.

K útoku se zatím nepřihlásila žádná teroristická organizace. Odehrál se ale necelý den po sérii pumových útoků, k nimž se přihlásil Islámský stát. Jejich cílem byly křesťanské kostely. I v tomto případě sebevražední útočníci, mezi nimiž byli i mladiství, pocházeli z jedné rodiny.

Dva synové ve věku 18 a 16 let použili při prvním útoku motocykl, matka se dvěma dcerami, starými 12 a 9 let, spáchala druhý atentát a otec rodiny nakonec odpálil bombu v autě. Policie informovala, že rodina se do Indonésie vrátila ze Sýrie.

Nedělní útoky na kostely si podle zpravodajského serveru CNN vyžádaly nejméně osm obětí na životech a dalších několik desítek lidí zranily. Mezi těmito útoky a pondělním výbuchem u policejní stanice došlo ještě k jednomu incidentu.

Ve večerních hodinách explodovala v nízkonákladovém ubytovacím zařízení Wonocolo bomba, která na místě zabila matku s její 17letou dcerou. Policie později uvedla, že za útokem stál otec rodiny. Při zásahu jej policisté našli s detonátorem v ruce a zastřelili.

Reklama

Související témata:

Doporučované