Hlavní obsah

Odložené svatby stály stovky miliard v Itálii. Kolik je to v Česku?

Stamiliardový účet za odložené svatby v Itálii. O kolik obřadů přišli Češi?Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českým svatebčanům svitla naděje. U obřadu může být po poslední vlně uvolňování i sto lidí. Oblíbené léto je tak pro mnohé pořád ve hře, ale sezona začíná už v dubnu. Kolik svateb se odložilo nebo zrušilo a kolik to stálo?

Článek

Jestli dnes něco nehrozí, tak „Nevěsta na útěku“. Největší hrozbou svatebčanů poslední doby jsou spíše protikoronavirová opatření, která zraňují i svatební byznys. Počet odložených nebo zrušených sňatků a ztráty studií a salonů můžeme odhadnout na příkladu Itálie.

„Počítala jsem, že letošní rok by mohl být velmi pozitivní. Začal tak dobře a naráz nás překvapil ten virus, který zničil všechny naše plány,“ říká Manuela Tanno z jihoitalského regionu Molise, která provozuje vlastní svatební ateliér ve městě Campobasso.

Odhady ztrát v Itálii.

Ztráta kolem miliardy jen na šatech

Epidemie a omezení v Itálii odložily nebo zrušily v březnu a dubnu na 17 tisíc obřadů. Při průměrné italské ceně 2000 až 2500 eur to je mezi 935 miliony a 1,2 miliardy korun jen ve svatebních šatech. Vyplývá to ze zprávy agentury AP, podle které se v květnu a červnu odhaduje dalších 50 tisíc přesunů či rušení.

Se vším všudy by ale odklady obřadů na příští rok mohly celý byznys vyjít na ztrátu 715 miliard z letošních příjmů, dodává jedna ze studií, které asociace Assoeventi zpracovává ve svatebním oboru pro italský průmyslový svaz Confindustria.

Hypotetický odhad v ČR.

Česko: bezmála pět tisíc sňatků

V Itálii přitom bylo předloni 3,5krát víc svateb než v Česku. Podle italského modelu by tak v březnu a dubnu hypoteticky přišlo o termín asi 4850 obřadů a ztráty spojené se svatbami odloženými na příští rok by letos vyšly na 204,2 miliardy korun. Pesimistická prognóza Itálie na květen, červen a další měsíce by ale v tuzemsku platit nemusela, takže ani tato horentní suma ušlých příjmů by se naplnit neměla.

Srovnání Itálie a ČR.

Pokud se ale podíváme na poslední statistiky z jiného úhlu, na tisíc obyvatel Česko vede: rozdíl 54 470 českých a 195 779 italských svateb za předloňský rok se v něm obrací na 5,1 ku 3,2 obřadu.

Češi se mají do svateb víc

I v Evropském srovnání z roku 2017 se na rozdíl od Itálie umístilo nad průměrem 4,3: v podstatě totožně jako předloni. Otázkou je, zdali houževnatost Čechů vstupovat do manželství překoná i koronavirus. Někteří svatebčané se brali i za menšího počtu hostů v rouškách a od 11. května jsou obřady navíc i do sta lidí.

Evropská unie v roce 2017.

Reklama

Doporučované