Hlavní obsah

Razítko s neviditelným inkoustem má pomoci obětem sexuálního obtěžování

V Japonsku vznikl netradiční způsob, jak označit sexuální predátory.

Reklama

Nové zařízení má pomoci v boji proti sexuálnímu obtěžování v přeplněných vlacích a veřejné dopravě. Vyprodalo se jen půl hodiny poté, co bylo uvedeno do prodeje.

Článek

Razítko, které vyrábí výrobce razítek Shachihata Inc., umožní obětem obtěžování označit své útočníky inkoustem viditelným pouze pod světlem z přiložené baterky a také tak odradit potenciální útočníky, informovala o tom CNN.

Limitovaná edice 500 razítek, které se prodávaly za 2500 jenů (asi 550 Kč), byla podle mluvčího společnosti Shachihata Inc Fumihira Mukaie vyprodána do 30 minut od zahájení prodeje. Firma v květnu uvedla, že razítko vyvine, poté, co na sociálních sítích vypukly diskuze o tom, jak bojovat s osaháváním dívek – v Japonsku známém jako „chikan“ – v přeplněných vlacích.

Jeden uživatel sociálních médií navrhl, že by bylo možné píchnout pachatele do rukou bezpečnostním špendlíkem. Ostatní se ale bránili, že by to mohl být zločin sám o sobě.

Jiní poukázali na to, že k označení a zostuzení pachatelů by mohla být použita razítka. Firma Shachihata naznačila, že by mohla s vývojem produktu pomoci. Po třech měsících společnost odhalila první model a spustila zkušební prodej.

„Byl jsem překvapený, jak rychle byly vyprodány,“ řekl.

Přestože policie nebyla do vývoje razítka zapojena, společnost doufá, že pomůže sexuální obtěžování omezit.

Japonsko je v indexu Světového ekonomického fóra, který měří genderovou rovnost, na 110. místě ze 149 zemí. Zemi v oblasti rovnosti žen a mužů také patří nejnižší příčka mezi státy G7, a to i přes slib premiéra Šinzó Abeho, že budou posíleny pracovní pozice pro ženy.

Přeplněné vlaky jsou pro obtěžování v Japonsku často voleným místem. Průzkum z roku 2001 provedený na dvou tokijských středních školách odhalil, že více než 2/3 studentek byly při cestování vlakem osahávány. V rámci boje s tímto problémem určují některé železniční společnosti v dopravní špičce vagóny pouze ženám.

Reklama

Související témata:

Doporučované