Hlavní obsah

V jesenickém parku, který poničila vichřice, přibude stovka stromů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stovka mladých stromů bude letos vysazena ve Smetanových sadech v Jeseníku, kde nahradí desítky dřeviny poničených únorovou vichřicí. Výsadba je naplánována na červenec a podzim.

Článek

ČTK to sdělil Roman Putko z Technických služeb Jeseník.

„Původně jsme počítali s tím, že výsadba proběhne do konce června, ještě v jarním termínu letošního roku. Zakoupení stromů se zemními baly to umožňuje i v těchto teplejších měsících. Kvůli velkému převisu poptávky však část dřevin získáme o několik měsíců později,“ uvedl Putko

Únorová vichřice poničila v jesenickém parku 68 vzrostlých stromů, stejný počet pořídí technické služby pomocí dotace Státního fondu životního prostředí. Vysazeny budou okrasné jabloně a hrušně, jírovce, jinany, převislé buky a magnolie.

Technické služby chtějí počet nových stromů ve Smetanových sadech ještě navýšit o 31 jehličnanů, které obohatí zdejší druhovou skladbu dřevin. „Vybrali jsme smrk Pančičův, což je méně vzrůstný a štíhlejší druh smrku, který má jehlice na spodní straně stříbřité a pro současné parkové úpravy je mnohem vhodnější a esteticky působivější,“ podotkl Putko.

Ke zlepšení vzhledu Smetanových sadů podle něj přispěje také instalace nových laviček v okolí památníku Vincenze Priessnitze. Jemu se únorová vichřice sice vyhnula, poničila však blízké jalovce, které už nahradily rododendrony. Pracovníci technických služeb současně vyčistili plochy kolem pramenů a sousoší Priessnitze, upravili záhony trvalek a prostor před letním divadlem.

Jako memento řádění vichřice zůstanou ve Smetanových sadech pařezy po polámaných a poškozených stromech, jejichž odstranění by bylo finančně náročné. „Pařezy nepřekáží návštěvníkům parku ani jeho údržbě a z provozního hlediska nejsou nebezpečné. Naopak mohou dětem sloužit ke hraní a dovádění,“ dodal Putko.

Reklama

Doporučované