Hlavní obsah

V Jirkově se v problémové čtvrti otevřelo nízkoprahové centrum pro děti

Jirkov.

Reklama

V Jirkově se v lokalitě se sociálními problémy otevřelo nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Prostor se nachází v Ervěnické ulici a nabízí mimo jiné počítačovou učebnu, hernu nebo místnost pro výuku hudební výchovy.

Článek

„Rekonstrukce objektu stála zhruba devět milionů korun, z toho více než sedm milionů korun pokryla dotace,“ řekla místostarostka města Dana Jurštáková.

„Jde nám o to dostat děti z ulice, protože se nacházíme ve vyloučené lokalitě. Chceme sem nalákat děti, které se bezprizorně pohybují po sídlišti,“ uvedla Jurštáková. Děti se budou moci zabavit během kurzů, v plánu je například kroužek vaření či malování. Pracovníci s dětmi budou chodit i na výlety nebo s nimi sportovat. Součástí zařízení je i fotbálek, pingpongový stůl či biliár.

Centrum je určené dětem od šesti do 15 let. V jednu chvíli jich v zařízení může být 24. Ředitelka Centra sociálních služeb Zuzana Horčíková z Armády Spásy řekla, že se děti poprvé do centra dostanou se začátkem školního roku.

V Jirkově funguje ještě jedno nízkoprahové zařízení, které je však nevyhovující, a navíc služba podle Horčíkové nemá dostatečný počet zaměstnanců, aby mohla být obě centra otevřena zároveň. Většina služby bude v novém centru, v tom druhém to bude dál bude fungovat v omezeném režimu, uvedla.

Zaměstnanci budou nejprve pracovat v terénu a děti oslovovat. Menší školáky, kteří jsou zvyklí chodit do původního klubu, budou pracovníci do Ervěnické ulice doprovázet, původní centrum bude otevřeno dvakrát do týdne. Personál v novém zařízení se bude s dětmi věnovat různorodým činnostem.

Reklama

Související témata:

Doporučované